A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. a 2022. június 20-i héten tartja a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló éves fizikai védelmi gyakorlatát a hatóságok felügyelete mellett – tette közzé Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

Bátaapáti radioaktív hulladéktároló
Fotó: RHK

A hatályos szabályozás értelmében az RHK Kft. köteles minden évben komplex gyakorlat keretén belül ellenőrizni az összes telephelye fizikai védelmi rendszereinek és eljárásainak működőképességét. A végrehajtásba az OAH és az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársai ellenőrzése mellett, az NRHT személyzetén kívül a területi rendvédelmi szerveket is bevonják. A gyakorlat a megszokottól eltérő hang- és fényhatásokkal, illetve füsttel járhat.

Az Országgyűlés 1996-os atomtörvénye szerint a radioaktív hulladék elhelyezését, a kiégett fűtőelemek átmeneti tárolását, a nukleáris üzemanyagciklus lezárását, valamint a nukleáris létesítmények leszerelését egy, a kormány által kijelölt szerv végzi. 1998. június 2-án ennek szellemében alakult meg az RHK., amely amely 2008. január 7-én átalakult Európai Unióban működő gazdasági társasági formákhoz igazodva.

A következő évek műszaki feladatai közül honlapja szerint a legfontosabbak a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló és a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának üzemeltetése és bővítése, a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló biztonságának növelése (ami a tároló kapacitásának növelésével is jár), ezen kívül a hosszú élettartamú, nagy aktivitású hulladék végleges elhelyezésére szolgáló tároló telephelyének kijelölése. Hasonlóan fontos a jó kapcsolatok kialakítása és fenntartása a társadalommal.