Azonnali hatállyal meg kell vizsgálni, hogy hogyan növelhető az MVM Energetikai Zrt. szerepe a hazai földgáztermelésben – a feladatot a technológiai és ipari miniszter kapta a tegnap este megjelent kormányhatározat szerint.

Kiskundorozsma, 2021. szeptember 30.Nagynyomású földgázszállító csővezeték a Kiskundorozsma Nemzetközi Mérőállomáson 2021. szeptember 30-án.MTI/Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor / MTI

A miniszternek 2022. október 1-jéig három javaslatot is el kell készítenie. Az elsőt arról – miután az érintett miniszterekkel áttekintette a földgáztermelés engedélyezési környezetét –, hogy hogyan egyszerűsíthető a vonatkozó szabályozás, illetve hogyan gyorsítható a szénhidrogén-kutatás és -termelés engedélyezése azáltal, 

hogy az érintett közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, valamint kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánítják.

Arról a pénzügyminiszter bevonásával kell javaslatot tennie, hogy hogyan ösztönözhető a földgáztermelés szinten tartása, illetve növelése a bányajáradék-rendszerben, az előirányzott költségvetési bevételek biztosítása mellett.

A harmadik javaslata arról szól majd, hogy hogyan bővíthetők és fejleszthetők a földgázátviteli hálózatok keverőkörei, illetve létesíthetők új keverőkörök. Erre azért lesz szükség, hogy a mostaninál többet lehessen termelni és felhasználni a szénhidrogén-tartalmú inert földgázból. A teendők adott részeiben közre kell működnie a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének. (A földgáz túlnyomó részben metánt, kisebb részben más szénhidrogéneket tartalmaz, ez utóbbiak közé tartoznak az említett inert gázok, ilyen a szén-dioxid és a nitrogén.)

Mindezek mögött az áll, hogy a kormány egyetért azzal, hogy növelni kell a hazai földgázkitermelést az ellátásbiztonság, a fenntarthatóság és a magyar ásványvagyon-gazdálkodás elveinek a figyelembevételével.