Úgy módosítja a várhatóan még ma megjelenő kormányrendelet a rezsicsökkentett tarifával igénybe vehető földgáz mennyiségének meghatározását, hogy nem járnak rosszabbul azok a felhasználók sem, akikhez az átlagosnál alacsonyabb fűtőértékű földgáz érkezik. A hírt bejelentő Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az utóbbi napokban tovább emelkedő világpiaci energiaárakra való reagálásként indokolta a pontosítást. A kormány értékelése szerint a villamos energia esetében nem, az árrekordokat sora döntő földgáz esetében azonban szükségessé vált a beavatkozás.

gázhasználat otthon 20220721 SzegedGázfogyasztás, rezsicsökkentés. Illusztráció.Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)
Fotó: Karnok Csaba

Az intézkedés háttere az, hogy miközben eltérő fűtőértékű földgáz érkezik a lakossághoz, azt az átlagos gázfelhasználást, ameddig a háztartások továbbra is a rezsicsökkentett tarifát fizetik, a Magyarországon forgalmazott földgáz átlagos energiatartalma alapján határozták meg 59 132 megajoule-ban. Ennyi 1729 köbméter földgázban van az átszámítás szerint. Ugyanakkor a felhasználókhoz kerülő, oroszországi eredetű gáz ennél nagyobb fűtőértékű, a hazai termelésű ennél gyengébb, és még alacsonyabb a nyugatról érkező energiatartalma a miniszter tájékoztatása szerint. Emiatt az, aki kisebb fűtőértékű gázt kap, az 1929 köbméternyi gáz felhasználásával kevesebb energiához jutna, mint a kedvezőbb helyzetben lévők. 

Ezt most úgy orvosolja a kormány, hogy az átlagos fűtőértékű gáz helyett a leggyengébből kiindulva határozza meg a rezsicsökkentett árra vonatkozó jogosultságot.

A felhasználható mennyiség továbbra is 1929 köbméter lesz, ehhez azonban már 63 645 megajoule energia tartozik. Igaz, így viszont ott, ahol az átlagosnál nagyobb a gáz fűtőértéke, ott térfogatban számolva több gázt lehet felhasználni.