Energia

Nagy baj lehet a fűtéssel a jövő télen

Az energiaügynökség óva intette a kormányokat és az uniós vezetőket, hogy elbízzák magukat a gáztárolók magas töltöttségi szintje miatt.

Az tagállamainak már most meg kell kezdeniük a felkészülést a 2023-as fűtési szezonra, mert a várhatóan visszaeső orosz gázbehozatal és a cseppfolyósított földgáz (LNG) növekvő kínai felhasználása miatt gázhiány alakulhat ki – figyelmeztetett a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) csütörtökön megjelent európai gázpiaci jelentésében.  

Young sick woman wear hat wrapped in plaid sit alone shivering from cold on sofa drinking hot tea, Young sick woman wear hat wrapped in plaid sit alone shivering from cold on sofa drinking hot tea in unheated apartment without heating due debt. Unhealthy female feeling discomfort try to warming up, no gas, gázhiány, nincs gáz, gáz, hideg, home, otthon
Fotó: Getty Images

A jelentésben az IEA óva intette az európai kormányokat és az uniós vezetőket, hogy elbízzák magukat a gáztárolók jelenlegi magas töltöttségi szintje miatt. 

Megkongatjuk a vészharangot az európai kormányok és az Európai Bizottság számára

– fogalmazott Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója a jelentést bemutató sajtótájékoztatóján. Az idén lassabb növekedést mutató kínai gazdaság alacsonyabb LNG-igénye, valamint az orosz vezetékes gáz importja is hozzájárult ahhoz, hogy az uniós gáztárolók töltöttsége jelenleg 95 százalékon áll, amely mintegy 5 milliárd köbméterrel, öt százalékkal, haladja meg az elmúlt öt év átlagát – állapították meg a jelentésben. Ez a két tényező azonban 2023-ban nem biztos, hogy megmarad – írták. 

Várakozásaik szerint a globális LNG-kínálat 2023-ban várhatóan csak 20 milliárd köbméterrel emelkedik az ideihez képest, miközben az idén az EU-ba érkező mintegy 60 milliárd köbméternyi orosz vezetékes gáz a szankciók miatt jövőre a felére eshet, vagy akár teljesen eltűnhet a piacról. 

A koronavírussal összefüggő lezárások megszűnésével a kínai gazdaság gyorsuló növekedése 2023-ra a 2021-es szintre emelheti az ország LNG-importját, ezzel a jövő évi többletkínálat mintegy 85 százalékát Kína kötheti le, kiszorítva az európai vevőket a piacról. 

A jelentésben arra figyelmeztetnek, hogy ha ez a forgatókönyv – az orosz csővezetékes gázimport teljes leállása és a kínai LNG megugrása – megvalósul, akkor az európai országok gáztárolóinak töltöttségi szintje, a kereslet visszafogása nélkül, jóval alacsonyabb lesz, mint idén. Becsléseik szerint mintegy 30 milliárd köbméter gáz hiányozhat majd a tározókból. 

A jelentésben megállapították, hogy 

tartósan hideg idő esetén gyorsan leapadhatnak a készletek, 5 milliárd köbméternyi gáz ugyanis az EU kétnapi teljes gázfogyasztásának felel meg. 

A jelentés szerint a 2022-es fűtési szezon végére az uniós tározók töltöttségi szintje 5–35 százalékra csökkenhet, amennyiben az orosz gázimport alacsony marad, valamint a kontinens LNG-importja havonta 13 milliárd köbméter körül alakul. 

Ezért azt tanácsolták, hogy a tagállamok már most kezdjék meg a felkészülést a gáztárolók feltöltésére a 2023–2024-es téli időszakra, jövőre is az idei szintre, 95 százalékra töltsék fel azokat a fűtési szezon kezdetére. Ennek kulcseleme szerintük a gázfogyasztás további csökkentése és az energiahatékonysági beruházások gyorsítása. A megújuló energiaforrások gyorsabb bevezetését sürgették, ezen belül a hőszivattyúk támogatását emelték ki. 

 

energiaválság gázhiány Nemzetközi Energiaügynökség
Kapcsolódó cikkek