A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) 2022. november 8–10 között újabb szakértői missziót hajtott végre Ukrajnában, a Harkiv nukleáris kutatóintézetet és a RADON radioaktívhulladék-tárolót ellenőrizték – számol be az Országos Atomenergia Hivatal (OAH).

10 Years After Chernobyl Disaster
Fotó: Anatolij Kljascsuk / Sygma via Getty Images

Közleménye szerint a szakértők arról tájékoztattak, hogy a korábbi jelentésekben leírtnál nagyobb károkat szenvedett el a kutatóintézet, szinte minden épülete sérült, többségüket már nem is lehet helyreállítani. Ellenőrizték a telephelyen és annak közelében a sugárzási monitoringhálózat detektorait, és megállapították, hogy azok hitelesen mérnek, a korábbi eredményeket igazolva nem emelkedett a sugárzási szint. A NAÜ szakemberei a RADON radioaktívhulladék-tárolóval kapcsolatban hangsúlyozták, hogy a létesítmény épületei nem szenvedtek károkat, azonban távoli bombarobbanásokat lehetett hallani a látogatásuk során. A misszió tagjai nem találtak be nem jelentett nukleáris anyagokra vagy tevékenységekre utaló jeleket a két telephelyen.

Újabb NAÜ-missziót terveznek

A NAÜ főigazgatója, Rafael Mariano Grossi bejelentette, hogy a közeljövőben egy újabb NAÜ-misszió keretében vizsgálják a három, még működő ukrán atomerőmű helyzetét, valamint a csernobili telephelyet.

Jelenleg a Zaporizzsjai Atomerőművet a NAÜ (állandóan a helyszínen tartózkodó) munkatársai felügyelik, az erőmű hat reaktora közül négy hideg leállási állapotban van, kettőt pedig melegleállítási állapotban tartanak, azokkal csak gőzt termelnek. 

A gőzre a közeli Enerhodar városának van nagy szüksége a lakóházak fűtéséhez. Az erőmű üzemeltetését az ukrán személyzet biztosítja, azonban az irányítás az orosz vezetés kezében van, ami súlyosan megsérti a NAÜ által korábban is felvázolt hét nélkülözhetetlen nukleáris biztonsági és védelmi pillért. A környék az utóbbi időben viszonylag csendes volt, az ágyúzások száma csökkent.

A NAÜ-delegáció tagjai nem találtak be nem jelentett nukleáris anyagokra vagy tevékenységekre utaló jeleket a telephely radioaktívhulladék-tárolójában.

A háború kitörése óta a NAÜ mindent megtesz a lakosság egészségére és a környezetre súlyos következményekkel járó nukleáris baleset megelőzése érdekében – szögezi le az OAH.