Közélet

Bombákkal ébresztették Kijevet az oroszok

Oroszország hatalmas rakétacsapásokat intézett Ukrajna egész területén, beleértve a fővárost, Kijevet is, ami áram- és vízkimaradásokat okozott – közölték ukrán tisztviselők.

A Reuters szerint mintegy tíz robbanás után újabb füstfelhők emelkednek Kijev egén. Igor Terekhov, Harkov polgármestere elmondta, hogy a várost két rakéta találta el, amelyek „egy kritikus infrastruktúra-létesítményt” céloztak meg. Az észak-, kelet- és közép-ukrajnai regionális hatóságok is beszámoltak rakétacsapásokról. Anton Gerascsenko elnöki tanácsadó szerint negyven orosz cirkálórakétát lőttek Ukrajnára.

Oroszország hatalmas rakétacsapásokat intézett Ukrajna egész területén, beleértve a fővárost, Kijevet is, ami áram- és vízkimaradásokat okozott – közölték ukrán tisztségviselők a BBC szerint.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester elmondta, hogy az orosz erők október 31-én délelőtt lecsaptak az energetikai infrastruktúra helyszíneire, ami több kerületben áram- és vízellátás-kimaradást okozott. Klicsko nem árult el részleteket. Reggel 8 óra körül hét-nyolc robbanás hallatszott a fővárosban.

Az ukrán hadsereg szerint Ukrajna területének nagy részei készenlétben állnak, így Kijev, Harkov, Szumi, Zaporizzsja és Odessza régiókban.

Luke Harding, a The Guardian újságírója megerősítette, hogy a légiriadót jelző szirénák hétfőn reggel 7 óra után szólaltak meg a fővárosban. A Reuters egyik szemtanúja szerint robbanásokat hallottak Kijevben. 

A kép illusztráció. Fotó: MTI / EPA / Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap telefonon beszélt Vang Ji kínai külügyminiszterrel az Ukrajna elleni orosz háborúról és annak veszélyeiről a globális biztonság és a gazdasági stabilitása szempontjából – olvasható az amerikai külügyminisztérium közleményében.

A kínai külügyminiszter ma reggel viszont nem egy túl barátságos nyilatkozatot tett közzé, felszólítva Amerikát, hogy hagyjon fel Kína elszigetelésének kísérletével. 

 

orosz ukrán háború Kijev
Kapcsolódó cikkek