December 31-én véget ér a Mol nyáron meghirdetett akciója, amelynek keretében hat további olyan töltőállomás került be a társaság törzskúthálózatába, amelyeknél a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) Mol-kártyás tagjai a legnagyobb kedvezményt érhették el – hívta fel az érintettek figyelmét a szervezet. Ezeken a kutakon januártól már csak normál feltételekkel lehet tankolni, a törzskúti kedvezmény kizárólag az alap-törzskúthálózaton vehető igénybe.

Tank,Gun,When,Refuelling,A,Truck
Fotó: Ronald Rampsch

Személyre szabható szolgáltatás

Ez utóbbi lehetőség egyébként már 2007 óta él a Mol és az MKFE abban az évben megkötött együttműködési megállapodásának köszönhetően. Ennek értelmében a Mol által kibocsátott üzemanyagkártyával a rendszerhez csatlakozó vállalkozások egységesen juthatnak kedvező áron dízel üzemanyaghoz a társaság hazai és külföldi töltőállomásain. 

Jelenleg mintegy kétezer vállalkozás veheti igénybe a kártya által kínált kedvezményeket, 

vagyis a kedvező áron felül a kamionbarát szolgáltatásokat, a halasztott fizetési lehetőséget, az ingyenes online kártyaügyintézést, az elektronikus számla használatát, egyes kényelmi szolgáltatásokat (kamionmentés, biztosítás, útdíjfizetés) és a kereskedelmi gázolaj jövedéki adójának visszaigénylését rendszámra szóló kártya esetén. A kártyák a tagok nevére vagy járműveik rendszámára szólnak. Mindez variálható: igényelhető havi, heti és napi forgalomra limitálható felhasználású kártya, kártyánként személyre szabható a termékek és a szolgáltatások köre (üzemanyagra, szolgáltatásokra, kenőanyagokra, autóápolásra és shoptermékekre), és kérhető garázskártya is, amely a PIN-kóddal korlátozás nélkül használható. 

A kedvezmény nem vonatkozik a Mollal partnerségre lépett vállalkozás telephelyén, belső használatra létesített töltőállomásokra.

Kibocsátott a Mol (más szervezetek mellett) külön üzemanyagkártyát egy másik közúti szervezet, a NiT Hungary számára is, amely árufuvarozók mellett személyszállítókat (buszosokat) is tömörít. A vele megállapodott NiT-tagoknak az olajvállalat június 29-től további engedményeket kínál. A szervezet arról tájékoztatta tagvállalatait, hogy a 2022. 12. 21-től érvényes Mol-kártyával rendelkező fuvarozók által igénybe vehető kedvezményes árak visszavonásig érvényesek.

Csak érvényes matricával

Január 1-jétől új útdíjtarifákat léptet életbe a Nemzeti Útdíjfizető Szolgáltató Zrt., a matricák már megvásárolhatók a honlapján. A NiT összegyűjtötte a fuvarozók számára az ezzel kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat. Eszerint a hazai díjköteles gyorsforgalmi utak (autópályák, autóutak) csak érvényes autópálya-matricával használhatók. Az e-matricát a fizetős útszakaszra való felhajtás előtt, de legkésőbb azt követően 60 perccel (60 perces szabály) kell megvenni. Az országos matricák közül a heti (tíznapos) matrica a kezdőnaptól további egymást követő kilenc napon érvényes, a havi a kezdőnaptól a következő hónap (számát tekintve) ugyanazon napjának 24. órájáig vagy a hónap utolsó napján 24 óráig, az éves pedig a tárgyév első napjától vagy a tárgyévben a vásárlás időpontjától a következő év január 31-én éjfélig.

Az e-matrica 2023-as díja
 

A megyei matricák az adott megye díjköteles gyorsforgalmi úthálózatán használhatók a tárgyév első napjától vagy a tárgyévben a vásárlás időpontjától a következő év január 31-én éjfélig. A heti és a havi matricánál fontos tudni, hogy ha a vásárló nem adja meg külön az e-matrica érvényességi idejének kezdetét, akkor a vignetta a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot.