Az Oroszország által Ukrajnán keresztül Európába küldött földgáz tranzitjának esetleges leállítása esetén a fő áldozat Moldova és Szlovákia, de ez kisebb mértékben érinti Magyarországot és Ausztriát, illetve Észak-Olaszországot is – közölte az orosz Energiaügyi és Pénzügyi Intézet energiaügyi igazgatóhelyettese.

Fotó: Twitter

 

Alekszej Belogorjevet az Oilcapital a Csuvasföldön tegnap történt gázvezeték-robbanás következményeiről kérdezte. A válasz szerint szélsőséges esetekben a sérült szakasz megkerülhető, hiszen a Gazpromnak meglehetősen kiterjedt a gázvezetékrendszere, ha pedig történik egy kis műszaki baleset, azt valószínűleg néhány napon belül felszámolják.  

FGSZ: rendben érkezik az import

Az orosz gázóriás azonban tegnap este már nem lehetőségként, hanem tényként beszélt a bypass vezetékek bevetéséről és az Európába való szállítások folytatódásáról, az pedig ismert, hogy Magyarország alapvetően Szerbián keresztül jut hozzá az orosz gázhoz. A Világgazdaság ellen ellenére – Magyarországnak a tranzit leállása esetén fenyegető, fent említett kisebb érintettsége miatt – helyzetértékelést kért a hazai nagynyomású földgázhálózatot üzemeltető FGSZ Földgázszállító Zrt.-től. A társaság a válaszában leszögezte, hogy az orosz gázvezeték robbanása nem befolyásolja Magyarország földgázellátását. December 20-án a hónap eddig eltelt időszakára jellemző napi mennyiségben érkezett földgáz az országba Szerbia, Horvátország és Románia felől, míg Ukrajna irányából, illetve az ukrán tranzitútvonalon elhelyezkedő Szlovákia és Ausztria felől nem vagy csak minimális mennyiségben érkezett.

A csuvasföldi robbanás a helyszíni orosz tudósítások alapján írt tegnapi cikkünk szerint akkor történt, amikor az Urengoj–Pomarij–Uzsgorod vezetéknek egy két település közötti szakaszát javítás után gázzal töltöttek fel.

Mint Alekszej Belogorjev elmondta az orosz lapnak, 

„eddigi ismereteink alapján nincs egyértelmű jele annak, hogy a balesetet szabotázs okozta volna”.

 Inkább helyi műszaki problémáról van szó, ami a javítás során történt. Ezért szerinte nem valószínű, hogy az eset komolyan érintené a gázellátást, következésképpen az árakat, legalábbis sem Oroszország, sem Ukrajna nem számolt be arról, hogy a közeljövőben jelentősebben csökkennének a gázszállításai.

Ukrajna közvetlenül nem vesz orosz gázt

Az Oilcapital felidézi, hogy Ukrajna hivatalosan nem vásárol gázt Oroszországtól, mivel pedig a Kijev által ellenőrzött területeken jelentősen visszaesett a gázfogyasztás, az országnak semmi esetre sem lesz szüksége nagy mennyiségű importra. A lap nem tudja, hogy reexport formájában érkezik-e földgáz Ukrajnába, erre inkább a hőmérséklet jelentős csökkenése esetén merülhet fel az igény. A kereskedelmi szerződésekbe a Világgazdaság sem lát bele, de a nyilvános adatok szerint szerdán kora délután nagyjából annyi földgáz hagyta el a hazai gázrendszert Szlovákia és Ukrajna felé, mint amennyi Szerbián át beérkezett. Közben persze érkezett gáz Horvátország és Románia irányából, továbbá zajlott egy szerbiai kiszállítás, jó eséllyel a hazai tárolókban lévő mennyiség terhére.