Energia

Megcsapolja a területén áthaladó gázvezetéket Ukrajna a Gazprom szerint

Moldovába több mint 50 millió köbméter gáz nem érkezett meg a megrendelt mennyiségből. Ez a Gazprom szerint Ukrajna hibája, az ukránok szerint viszont ez a vád egyáltalán nem állja meg a helyét.

Az orosz Gazprom állítása szerint Ukrajna nem továbbítja teljes egészében a területén áthaladó vezetékes földgázszállításokat a Moldovai Köztársaságba. Az ukrán gázhálózat-üzemeltető visszautasította a Gazprom vádját. A Gaprom keddi közleménye szerint Ukrajna 52,5 millió köbméter gázt nem továbbított a szomszédos Moldovai Köztársaságnak

Valve,On,The,Pipeline,Against,The,Background,Of,Blue,And
Fotó: Shutterstock

A vezetékbe betáplált gázmennyiség nem egyezik meg az ukrán–moldovai határon átadott mennyiséggel

– írja a közlemény. Ha ebben nem történik változás, „hétfőtől csökkenni fog a napi szállított gázmennyiség” – közölte a Gazprom a konkrét mennyiség megnevezése nélkül.

Ez a tények durva elferdítése annak igazolására, hogy tovább csökkenthessék az európai országokba irányuló gázszállításokat 

– áll Gas TSO, az ukrán gázhálózat üzemeltetőjének a Gazprom állítására kiadott közleményében. 

Brutálisan megemelik az olajtranzitdíjat az ukránok

Kijev az energiahálózatra mért orosz támadásokkal magyarázza, miért kell többet fizetnünk a szlovákokkal együtt.

A területén dúló háború ellenére Ukrajna február vége óta mintegy 15,6 milliárd köbméter orosz földgázt szállított nyugatra. Májusban azonban leállt a földgáztranzit az Oroszországhoz csatlakozott luhanszki területen keresztül. Emiatt a lehetséges maximális napi 109 millió köbméteres mennyiség helyett csak alig több, mint 40 millió köbméter földgáz áramlik naponta Oroszországból Ukrajnába és a területén keresztül a nyugati megrendelőkhöz.

 

Ukrajna gáztranzit Gazprom
Kapcsolódó cikkek