December 31-től 90 napon át az MVM CEEnergy Zrt. köteles földgázzal ellátni az ISD Power Kft. egyetemes szolgáltatásra nem jogosult volt ügyfeleit földgázzal – döntött a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Fotó: Faludi Imre / MTI

Más nem is jelentkezett

Az ügy előzménye, hogy a hivatal december 24-i hatállyal megvonta a Dunaferr csoporthoz tartozó erőműtársaság földgáz-kereskedelmi engedélyét, miután annak gázeladója, az MVM Next Zrt. jelezte: a továbbikban nem szállít a nem fizető vevőjének gázt, mivel a szerződéseik megszűnnek. A MEKH az engedély megvonásával egy időben közölte, hogy december 31-ig kijelöl egy kereskedőt az ISD Power vevői számára, amelyeket addig a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) lát el gázzal az ország biztonsági gázkészleteiből.

Az MVM CEEnergy úgy kapta meg az ISD Power volt ügyfeleinek ellátására szóló feladatot, hogy rajta kívül más nem is jelentkezett a MEKH által 90 napos időtartamra meghirdetett feladatra. 

„A mérlegelési szempontok alapján a legalkalmasabb földgázkereskedőnek az MVM CEEnergy Zrt. bizonyult” – írja a MEKH.

Az MVM CEEnergy Zrt. tehát 2023. március 31. reggel 6 óráig köteles ellátni az érintett felhasználókat, amelyeknek az ellátásuk idejére szolgáltatási jogviszonyuk jön létre az eladóval. A felhasználók a kijelölési időszak 90 napján belül szerződhetnek a kijelölt földgázkereskedővel, vagy felmondhatják a jogviszonyt. Folyamatban lévő kereskedőváltás esetén, ha a felhasználó új földgázkereskedője a felfüggesztett engedélyű földgázkereskedő lenne, akkor a kereskedőváltás során a felfüggesztett engedélyű földgázkereskedő helyébe a kijelölt földgázkereskedő lép – részletezi a MEKH.

Kinek van egy kis eladó gáza?

Jelzi továbbá, hogy az érintett felhasználók ellátása a kijelölés utáni 90. napig áll fent, ezért ha a fent jelzett módon nem szerződnek a kijelölt földgázkereskedővel vagy kereskedőváltás keretében nem állapodnak meg másik földgázkereskedővel, akkor a 90. nap után saját maguknak kell gondoskodniuk az ellátásukról. A határozat részletezi, hogy e 90 nap alatt hogyan kell kalkulálni a volt ISD Power-ügyfelek számára az eladott gáz árát és a rendszerhasználati díjakat. 

Az ISD Power előzőleg arról tájékoztatta a hivatalt, hogy bár rendelkezik a földgáz-kereskedelemhez és -elosztáshoz szükséges tárgyi és személyi feltételekkel, eszközökkel, továbbá a pénzügyi és gazdasági feltételek is adottak e feladatainak rövid távú ellátásához, 

ezek hosszú távú rendelkezésre állásáról nem tud nyilatkozni a Dunaferr-rel lévő szoros pénzügyi és gazdasági összefonódottsága miatt.

Nyilvános adatok szerint a társaság 2020-at (nincs frissebb adat) 35,8 milliárd forintos árbevétellel és az előző évi veszteség hatszorosával, mínusz 66,8 milliárd forinttal zárta. A nagy veszteség döntő része, mínusz 64,5 forint az egyéb ráfordítások soron keletkezett. Ebből 49 milliárd forint bírság, illetve kötbér volt, 14,6 milliárd forint pedig a szén-dioxid-kvótával kapcsolatos céltartalékképzés.