Energia

Szijjártó az oroszokkal tárgyalt Paksról

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarország számára kulcsfontosságú az új atomerőművi blokkok gyors megépítése.

Az atomenergia a jövő energiája, számunkra pedig kedvező hír, hogy az orosz kormány is kiemelt fontosságot tulajdonít a paksi fejlesztésnek 

– írta hivatalos Facebook-oldalán Szijjártó Péter. A New Yorkban tartózkodó külgazdasági és külügyminiszter telefonon egyeztetett Alekszander Novakkal, Oroszország energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettesével.  

„Mindenekelőtt a paksi atomerőmű-beruházás állását tekintettük át. A mostani energia-válsághelyzet nyomán világossá vált, hogy 

azok az országok vannak igazán biztonságban, amelyek képesek az igényelt energiamennyiségüket nagyrészt saját maguk előállítani” 

– írta bejegyzésében Szijjártó Péter. Hozzátette: ezért hazánk számára kulcsfontosságú az új atomerőművi blokkok gyors megépítése. Beszámolója szerint Alekszander Novakkal megállapodtak abban, hogy ahol csak lehet, gyorsítják a beruházást. 

Emiatt természetesen nem fogunk támogatni egyetlen olyan brüsszeli javaslatot sem, amely akár egy kicsit is nehezítené vagy netán ellehetetlenítené a magyar–orosz nukleáris együttműködést

 – közölte. Mint írta, áttekintették a földgázszállítás helyzetét is. A jelenleg egyetlen 100 százalékon működő kelet–nyugat irányú vezetéknek, a Török Áramlatnak, valamint a hosszú távú szerződésünknek köszönhetően Magyarország földgázellátása folyamatos és zavartalan, naponta több mint 12 millió köbméternyi földgáz szállítanak ezen keresztül – írta.  

Paks II. mellett lenne helye egy harmadik atomerőműnek is

A felpörögött magyarországi iparfejlesztés miatt a mostaninál áramból is jóval többet kellene termelni. Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem tanszékvezetője szerint Paks II.-n túl lenne helye egy harmadik atomerőműnek is.

 

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek