Az Akkuyu atomerőmű építési területén is érezhető volt a hatalmas törökországi földrengés, de a szakemberek megállapításai szerint az épületszerkezetekben, a darukban, illetve egyéb berendezésekben nem keletkeztek károk. Az építés és a szerelés folytatódik a technológiát szállító és a kivitelező orosz Roszatom közleménye szerint.

akkuyu atomerőmű
A török atomerőmű húszmilliárd dollárba kerül. Fotó: Horváth Lilla / Világgazdaság 

A földrengés károsultjainak minden lehetséges segítséget megadnak az erőmű építői. A dolgozók körében megkezdődött a létszükségleti cikkek gyűjtése, az atomerőművet építő Akkuyu Nuclear vállalat együttműködik a török katasztrófavédelmi szervezettel, az AFAD-dal, és műszaki eszközöket, valamint személyzetet küld a segítségnyújtáshoz és a mentéshez. A vállalat nevében Anasztaszija Zotyejeva vezérigazgató részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek. A Roszatom törökországi atomerőmű építésén dolgozókat is megdöbbentették a Törökország középső részén történt nagy erejű földrengés következményeiről szóló hírek.

Minden blokk 1200 megawattos lesz

Az atomerőmű tavaly augusztusban már a negyedik blokk építésénél tartott, emiatt új gyártóüzem nyílt a telephelyén. Az erőmű teljesítménye kétszer nagyobb lesz, mint Paks II.-é, de a működése hasonló elven, orosz nyomottvizes technológián alapul. Az atomemrőmű építéséről 2015-ben született meg a megállapodás. A beruházás 20 milliárd dollárba kerül, a négy nyomottvizes reaktor mindegyikében 1200 megawatt lesz a teljesítménye. Hasonló két blokkok épül majd a tervek szerint Pakson is.

Az Akkuyu atomerőmű 20 milliárd dollárba kerül, az építésén pedig egyszerre húszezren is dolgoznak. Erre a beruházásra – mint EU-n kívülire – nem vonatkoznak az Oroszország ellen Ukrajna megtámadása miatt hozott uniós szankciók.