A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozatban állapította meg a 2023. április 1. – 2024. március 31. közötti időszakra vonatkozó földgáztárolási díjak mértékét.

Budapest, 2015. július 7.A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) névtáblája a főváros V. kerületében, a Bajcsy-Zsilinszky úton.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
A hivatal közzétette a díjhatározatát.
Fotó: Róka László / MTI

A 2023–2024-es időszakra megállapított díjak – amelyekről a Világgazdaság már beszámolt – nincsenek hatással az egyetemes szolgáltatás keretében ellátott lakossági felhasználók által fizetett földgáz árára. A földgáztárolás fajlagos költségének a versenypiaci végfelhasználók földgázellátásért fizetett, a termékárat, rendszerhasználati díjakat és a gázkereskedő árrését egyaránt tartalmazó teljes költségéhez viszonyított aránya nem éri el az 1 százalékot ezért a 2023–2024-es tárolási időszakra megállapított díjak nem okoznak szignifikáns változást a versenypiaci felhasználók földgázköltségében.

A díjak megállapítása során – annak módszertani útmutatója szerint – a MEKH egyebek között figyelembe vette az elmúlt időszak inflációs mutatóit, a legutolsó rendelkezésre álló földgázmennyiségi adatokat, valamint a földgáztárolók változó költségeit befolyásoló saját földgáz és villamosenergia-felhasználás költségét. A 2023–2024-es tárolói évre szóló földgáztárolási díj megállapításáról szóló MEKH-határozat a hivatal honlapján olvasható.