Felháborodás helyett megértéssel reagáltak a Világgazdaság érdeklődésére a gázkereskedők arra, hogy a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) április 1-jétől a jelenlegi 4,64-szorosára emeli a földgáz betárolásáért, és a 7,1-szeresére a kitárolásáért a következő 12 hónapban elszámolandó díjat. Bő ötödével megnöveli azt a szorzót is, amelyet a tárolóiban lévő gáz után fizettet.

Hajdúszoboszló, 2020. január 8.A Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelye 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll.MTI/Czeglédi Zsolt Hajdúszoboszló, 2020. január 8.
A Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelye 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll.
MTI/Czeglédi Zsolt
Extra feladatok jelentkeztek tavaly a hazai gáztárolásban.
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Csak hatósági pecséttel

Hatósági tarifáról lévén ugyanis szó az MFGT nem emelhet a saját kénye-kedve szerint. Új díjait köteles jóváhagyatni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal (MEKH), amely bekéri a társaság díjban elismerendő költségeinek igazolását. Bár a MEKH még nem hozta nyilvánosságra az új, megawattóránként 786,75, illetve 130,66 forintos árakat és a 0,3906-es tárolási szorzót, azok már megjelentek az MFGT oldalán, a hivatal hasonló határozataiból pedig kiolvasható, hogy korábban milyen tárolói költségelemeket vett figyelembe. Ám a mostani, hatalmas áremelést olyan, rendkívüli körülmények indokolták, amelyek miatt a Világgazdaság információi szerint tavaly nyáron még annak a lehetősége is felmerült, hogy esetleg soron kívül megemelik a társaság egyébként csak évenként frissített díjait. E körülményeket részben a piaci szereplőktől származó értesülések alapján vesszük sorra.

Az MFGT tárolási forgalmi díjainak változása
 

A legrosszabbkor drágult a gáz

A föld alatti gáztárolók üzemeltetéséhez szükséges áramot és a gázt az MFGT közönséges piaci szereplőként szerzi be, mégpedig az adott év szeptemberében kezdődő és a következő év március 31-ig szóló tárolási időszakra. Már egy évvel korábban akkora mennyiségeket köt le, amekkorákra a tőle megrendelt szolgáltatás teljesítéséhez várhatóan szüksége van. Tavaly lényegében ezzel járt rosszul: az áram- és gázárak a nyáron, vagyis éppen akkor voltak a csúcson, amikor a társaságnak a termékekből a lekötöttön felüli, nagy tételeket kellett beszereznie.

Megjelent az extra szerb igény

Az egyik ilyen pluszigény az volt, hogy Szerbia számára Magyarországon kell tárolni félmilliárd köbméter gázt. Amikorra ez kiderült, már befutottak az MFGT-hez azok a 2022–2023-as tárolói évre vonatkozó igények, amelyek alapján lekötötte a működéséhez szükséges gázt. Ezért a társaságnak a szerb igény kielégítéséhez további áramot és gázt kellett vásárolnia. Ennek részleteit lapunk nem ismeri, de a társaság e termékekhez kizárásos alapon a spot piacon juthatott hozzá, az aktuális csúcsárakon.

És még egy kis uniós kötelezettség

Hasonló hatása lehetett annak, amikor az MFGT-nél a saját testvércége, az MVM CEEnergy jelentkezett az eredetinél nagyobb tárolási igénnyel. Magyarország ugyanis az MVM CEEnergyn mint állami vállalaton keresztül tehetett eleget annak az uniós kötelezettségnek, amely szerint az Ukrajnában folyó háborúból adódó kockázatok mérséklésére a kitárolási időszak kezdetére 80 százalékig fel kell töltenie a gáztárolóit. Ez az európai parlamenti döntés 2022. június végén született, így az MFGT-nek ismét a magas áron kellett spot piaci vásárlásokat nyélbe ütnie.

Kegyelemdöfés a piaci spreadektől

Ha pedig ez még mind nem lett volna elég, 2022 októberében úgy változott a földgáz ára, hogy az azonnali szállítású (spot) terméké esett, a határidősé (forward) azonban még nem. A két termék között emiatt megnövekvő árkülönbözet a kereskedőket spot piaci beszerzésekre és későbbi eladásokra ösztönözte, ügyleteik pedig további tárolókapacitások igénybevételével jártak. Az MFGT – úgy tudjuk – nem utasította el ezeket az igényeket sem, a kielégítésükhöz pedig megint beszerezte a további áramot és gázt. (Igaz, ezekhez ekkor már maga is olcsóbban juthatott.)

És a versenyképességgel mi lesz?

Az MFGT az új tarifáival az elmúlt tárolói évben terven felül, fogyasztói kérést teljesítve jelentkezett extra tárolási költségeit igyekszik fedezni, valamint azt, hogy az általános tendenciák miatt a tavalyi tárolási évhez képest drágábban kötötte le az áramot és a földgázt. A magasabb díjakkal azonban akár ki is árazhatja magát a piacról, hiszen drágábbá válhatott a térségi riválisainál. Forrásunk szerint azonban ettől nem kell tartani. Bár Ukrajnában jóval olcsóbb tárolás, mint Magyarországon, nagyobb a kockázat is, hiszen kérdés, hogy a háborús helyzetben biztosan kihozható-e onnan a földgáz. A szerbiai tároló az új helyzetben nem elégíti ki teljesen a helyi igényeket, Romániában pedig a Depogaz pont a napokban jelentette be, hogy csak később hirdeti meg a következő tárolói évre szóló kapacitáslekötést. A többi térségbeli létesítmény sem vonzza a kereskedőket. Az FGSZ Zrt. már korábban, a gázév első napjától megemelte a díjait.