Az Energiatudományi Kutatóközpont február 1-jén benyújtotta a kérelmét az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) a Budapesti Kutatóreaktor (BKR) lejáró üzemeltetési engedélyét kiváltó új üzemeltetési engedély kiadása érdekében. A kérelem elbírálására az OAH közigazgatási hatósági eljárást indított.

A reaktor működési engedélye december 15-ig szól.
Fotó: Marjai János / MTI archív

A 10 megawatt teljesítményű BKR jelenleg is működik. Telephelye Csillebércen van. A jelenleg is hatályos, 2013. november 21-i atomhivatali határozat szerint az üzemeltetési engedélye 2023. december 15-ig érvényes. Ha tehát addig nem kap új üzemeltetési engedélyt, le kell állítani. Ettől persze vélhetőleg nem tartanak a létesítmény üzemeltetői, hiszen készültek az üzemidő-hosszabbításra. Kérelmében az üzemeltető például jelezte, hogy elvégezték a kutatóreaktor időszakos biztonsági felülvizsgálatát, az arról készült jelentést pedig a kérelemmel együtt megkapta az OAH. A számára rendelkezésre álló ügyintézési idő tizenegy hónap, és nem hosszabbítható meg. Vagyis éppen a hatályos engedély lejárta előtt két héttel kell határozatot hoznia.

A kutatóközpont további tízévnyi működésre szeretne engedélyt kapni, erről a közelmúltban Horváth Ákos, az Energiatudományi Kutatóközpont főigazgatója nyilatkozott a Világgazdaságnak. Horváth Ákos részletes tájékoztatást adott többek között arról, hogy milyen munkát végeznek a BKR-rel, hogy miért nem építtetnek inkább új reaktort az 1957 óta működő helyett, és mennyit költöttek eddig a csillebérci felújítására, biztonsági rendszeri megerősítésére.

Az OAH által negyedévente közzétett biztonsági jelentések közül az utolsó szerint a BKR-ben 2022 első felében nem történt jelentésköteles esemény, 2021-ben azonban összesen négy, 2020-ban pedig három.

A BME-n még két évig mérlegelhetnek

Magyarországon működik egy másik kis atomreaktor is, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem használ oktatásra és kutatásra. (Ott egyébként az elmúlt év első felében négy jelentésköteles esemény történt, egy az üzemeltetési feltételektől való eltérés, három a biztonságvédelmi rendszer hiába miatt.) Ennek a létesítménynek 2027-ig van üzemeltetési engedélye. „Figyelembe véve az üzemeltetési engedély érvényességét és a kapcsolódó engedélyezési eljárást, a BME-nek legkésőbb 2025-ben stratégiai döntést kell hoznia az üzemeltetés folytatásáról vagy a létesítmény leszereléséről” – olvasható az OAH országgyűlési beszámolójában. Ez a reaktor 100 kilowattos, azaz 0,1 megawattos.