A Tiszai Erőmű tiszaújvárosi és a Mátrai Erőmű visontai telephelyén 1600 megawattnyi korszerű energiatermelő kapacitás létesülhet a növekvő áramigények kiszolgálására. Az MVM Csoport nyílt, feltételes közbeszerzési eljárásokat indít kombinált ciklusú gázturbinás erőművi blokkok megépítésére a Borsod és Heves vármegyei helyszíneken – jelentette be hétfői közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Visonta Mátrai Erőmű 
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A korszerű létesítmények lehetővé teszik a földgáz és a hidrogén hatékonyabb, a megújulók nagyobb arányú hasznosítását.

A kombinált ciklusú gázturbinás (CCGT) erőművek előnye, hogy viszonylag gyorsan megépíthetők, a hatásfokuk kiemelkedően magas, a fajlagos szén-dioxid-kibocsátásuk alacsony, a teljesítményük a pillanatnyi fogyasztáshoz igazodva szabályozható – sorolta a minisztérium. A tervezett blokkok több ezer megawatt napelemes kapacitás rendszerbe kapcsolását alapozzák meg. Bizonyos arányban alkalmasak lesznek hidrogén tüzelésére is.

A tervek szerint az MVM Tiszai Erőmű tiszaújvárosi bázisán két, egyenként legfeljebb 500 MW teljesítményű, az MVM Mátra Energia Zrt. Mátrai Erőmű visontai telephelyén pedig egy legfeljebb 650 MW-os blokk létesül. A kivitelezés a közbeszerzési eljárások sikeres és eredményes lezárása után kezdődhet meg, a munkálatok időigénye várhatóan 3-3,5 év – ismertette az EM.

A két új tiszaújvárosi blokk évente átlagosan 5200, míg a mátrai 3800 gigawattóra villamos energiát termelhet.

Az MVM Csoport 800 megawatt új, korszerű szabályozókapacitással járul hozzá a hazai villamosenergia-rendszer stabilitásának megőrzéséhez.

A tervezett beruházások elősegítik a hazai áramtermelési arány fenntartását, növelését, a lakossági és ipari fogyasztói igények kielégítését, erősítik az ellátásbiztonságot, előmozdítják a klímavédelmi, karbonsemlegességi vállalások teljesítését – sorolta az érveket az Energiaügyi Minisztérium.