Több területen is okoznak nehézséget az orosz Roszatomnak azok a szankciók, amelyek egyes vállalatait érintik az Ukrajnában Oroszország által kirobbantott háború miatt. A vele való polgári célú nukleáris együttműködést azonban nem tiltják az uniós előírások, külföldi tevékenysége pedig jellemzően a szankciókban részt nem vevő országokkal zajlik. Az egyik kivétel itt éppen magyarországi Paks II. projekt. Bár erre nézve nincs semmilyen tilalom, haladását lassítja, hogy a létesítmény irányítástechnikáját szállító Siemens már hosszabb ideje nem kapja meg a német hatóságoktól a magyarországi exportengedélyt. A Roszatom megváltozott mozgásteréről, ebből adódó feladatairól és idei terveiről a társaság vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov beszélt a csoport első információs napján, a Troick Innovációs és Fúziós Kutatóintézetben. 

Alekszej Lihacsov a Roszatom-városok rendezvényén.
Fotó: Roszatom

Gyűlnek a nehézségek

Alekszej Lihacsov felsorolta, hogy az elmúlt néhány hónapban a csoporthoz tartozó VNIIEF, a VNIITF, a NITI, a VNIIA és a JV Kvant cég felkerült a szankciós listára. Megszorításokat vezettek be tavaly és az idén a csoport kompozit divíziójának számos vállalkozásával és tudományos intézetével kapcsolatban, mint például az IPPE, a NIIgrafit, a TRINITI. A társaság első embere szerint ezeknek a lépéseknek a célja az, hogy elzárják az orosz gazdaság legígéretesebb és legfejlettebb technológiai ágazatait a nemzetközi együttműködéstől. Bár már most is sok a nehézség, de fennmaradtak a Roszatom nemzetközi kapcsolatai és információcseréje. A vállalat ugyanakkor készül a szankciók nyomásának növekedésére, és gondolkodik a válaszon.  

Alekszej Lihacsov felsorolta, hogy szerinte mi miatt nem működnek a szankciók:

  • A Roszatom a legjobb technológiát kínálja, amelyek nem csak a papíron léteznek.
    Ajánlata összetett: nemcsak egy atomerőművet kínál, hanem ipart is épít tudományos és szabályozási kerettel, helyi beszállítással, szakemberképzéssel. Lényegében technológiai szuverenitást teremt partnereinek.
  • Már most tisztában van azzal, hogy 10-15 év múlva milyen döntéseket hoz, mit kínál partnereinek. Például kis atomerőműveket, gyorsreaktor-technológiát vagy a szállító- és az építőiparnak a kompozittermékeket. (Yumatex nevű kompozitja tavaly vezető szerepet töltött be Oroszországban az üvegszál, a szigetelőanyagok és a sűrített földgázhoz, de hidrogénhez is használható palackok gyártásában.)

Most épp huszonhárom atomblokkot épít külföldön

Alekszej Lihacsov kijelentette, hogy a Roszatom a szankciók és a nyomás ellenére teljesíti minden szerződéses kötelezettségét. Jelenleg 23 atomerőműblokkot épít külföldön, továbbá újak építéséről egyeztet Kazahsztánban, Kirgizisztánban és Mianmarban, az utóbbiban egy kisebbről. Szaúd-Arábiában éppen egy pályázaton vesz részt, Bangladesben tavaly év végén egy kulcsfontosságú szakasz kezdődött a Rooppur Atomerőmű első blokkjánál, oda ez év végén már szállítják a nukleáris üzemanyagot is. Két „első betonozást” hajtott végre az egyiptomi El-Dabaa atomerőműben, és készül a harmadikra. Már épülnek az El-Dabaa-i reaktorépületek falai, az idén átadják az első blokk olvadékcsapdáját, közben a Roszatom már dolgozik a törökországi atomerőmű nukleáris üzemanyagán. Bolíviában nukleáris kutatási és műszaki központot épít, ott a közelmúltban egy ciklotronkomplexet is elindítottak gyógyászati radioaktív termékek előállítására. A teljes projekt 2025-ben zárul.  

Atomváros lett egy orosz ellenőrzésű ukrajnai település

A Roszatom néhány éve fejlesztési programokat dolgozott ki azokra a városokra, amelyekben működik. E kör a múlt évben az ukrajnai Energodarral (ukránul Enerhodar) bővült. „Hároméves fejlesztési tervet készítettünk számára, ez ma a Roszatom 28. városa” – jelentette be Alekszej Lihacsov a vállalat lapja szerint. 

A város a zaporizzsjai atomerőmű közelében van, amelynek új üzemeltető szervezete mintegy 3000 embert vett fel.

Energodar megsegítésére a Roszatom tavaly több mint száz iparvállalat részvételével szükségleti cikkeket és pénzt gyűjtött, a pénzből a város orvosi berendezést, számítógépet, iskolabútort és tankönyveket vásárol. A helyi középiskolásoknak 90 önkéntes tanár segít a szakmaválasztásban és az egyetemi vizsgákra való felkészülésben. A Roszatom orvosi ellátást is szervez a lakosságnak.

Operations at Zaporizhzhia nuclear plant completely halted: Ukraine
ZAPORIZHZIA, UKRAINE - SEPTEMBER 11: A view of Zaporizhzhia Nuclear Power Plant after operations have been completely halted on September 11, 2022, in Zaporizhzia, Ukraine. Ukraine on Sunday said operations at Europeâs largest nuclear power plant have been completely halted. The last of the Zaporizhzhia plantâs six reactors was disconnected from the power grid early at 3.41 a.m. (0041GMT), according to a statement by Energoatom, Ukraineâs atomic power operator. âPreparations are underway for its cooling and transfer to a cold state,❠the agency said. Under Russian control since March, the plant in southeastern Ukraine was disconnected from the countryâs power grid last Monday, amid growing concerns of a nuclear disaster as Moscow and Kyiv accuse each other of attacks on the nuclear facility. (Photo by Stringer/Anadolu Agency via Getty Images)
Háromezer dolgozót vettek fel az atomerőműbe.
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images

Béremelés, jóval az fölött

Tavaly az orosz atomiparban minden dolgozó keresete nőtt, összesen 18 százalékkal. (2022-ben 11,9 százalékos volt az infláció.) Ezenfelül támogatást kaptak a szakterület kulcsfontosságú szegmenseinek kutatói, mérnökei, informatikusai és fiatal szakemberei, a vállalkozások pedig további lehetőséget kaptak a sikeres innovatív technológiai és egyéb projektek jutalmazására. Bővültek a szanatóriumi-fürdőhelyi kezelés lehetőségei. Minderre 28 milliárd rubelt különítettek el.

Új profilok kerülnek házon belülre

Tavaly az orosz atomholding részévé vált a központi szövetségi körzet tíz régiójának hő- és villamosenergia-ipari vállalkozásait összefogó Kvadra vállalat – ez 12 ezer további alkalmazottat jelent –, és a Roszatom részévé válik a logisztikával foglalkozó Gyelo csoport is. A Roszatom a digitális szolgáltatások piacán az AT Consulting Grouppal a biztonsági termékeket fejlesztő Security Code-dal van jelen.  

A Roszatom tíz stratégiai cél mentén végzi munkáját, a lapja ezeket is ismerteti:

  1. Az államvédelmi parancs teljesítése abszolút prioritás.
  2. Oroszország technológiai szuverenitásának megteremtése. Ennek érdekében hosszú távú megrendeléseket kapnak a belföldi vállalatok, megversenyeztetve a beszállítókat. „Tizenöt ezermilliárd rubelre becsüljük a következő tíz évre szóló nukleáris megrendelést – jelezte Alekszej Lihacsov. – Ebből 6 milliárd az ipari vállalkozásoktól származik, egymilliárd az atomiparból. Csúcstechnológiás polgári termékek gyártásáról beszélünk.”
  3. Az atomenergia fejlődése. A mérce itt Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítása, amely szerint 2045-re az energiamérlegben 25 százalékra kell növelni a nukleáris termelés arányát. Jelenleg belföldön 17 blokk épül, összesen 18 gigawatt teljesítménnyel, de a kapacitások további bővítése van terítéken az uráli, a szibériai és a távol-keleti területeken.
  4. Az I. és a II. veszélyességi osztályú ipari hulladékok feldolgozása. Már épül hat ezt szolgáló létesítmény, kettőt az idén helyeznek üzembe. Helyre kell állítani azon objektumok állapotát, amelyekben korábban környezeti károk keletkeztek, mindenekelőtt a Szentpétervár melletti Krasznij Bor hulladéklerakót, a Bajkál Cél- és Papírgyár ipari telephelyét és az Uszoljehimpromot.
  5. A sarkvidéki irány fejlesztése. Újabb két atomjégtörő épül, az egyiket 2028-ban, a másikat 2030-ban helyezik üzembe. 2026-ban az Atomflot része lesz a Csukotka jégtörő. Bővítik az Utrennij cseppfolyósítottföldgáz-terminál átjárócsatornáját, amelyen keresztül két nagytonnás hajó érkező forgalmát engedik át.
  6. Digitalizáció. Egy tavaly decemberben a kormánnyal történt megállapodás alapján a Roszatom fogja össze a csúcstechnológiás iparágak fejlesztőit és vezetőit tömörítő ipari kompetenciaközpontok tevékenységét.
  7. Az állam megbízható partnereként részt vesz a cég a Belügyminisztérium, az Orosz Gárda, a Természeti Erőforrások Minisztériuma és a Roszkomnadzor állami információs rendszereinek fejlesztésére és támogatására irányuló projektekben. Tavaly több mint 100 projektet valósítottak meg – mondta Alekszej Lihacsov. 
  8.  A kvantumszámítás fejlesztése mint a technológiai függetlenség alapja a horizonton 2030-ig. „Itt magabiztosan zárjuk le a lemaradást a vezető országokkal szemben, ami két éve hét-tíz év volt. Számos területen már a vezetők között vagyunk” – mondta Alekszej Lihacsov. Tavaly 16 qubites processzorokat hoztak létre. A világon először fejlesztettek ki kvantumszámítási algoritmusokat a nukleáris ipar számára.
  9. A Roszatom új piacokra lép a gépiparban, különösen az olaj- és gáziparban. Már képes az LNG-khez való kriogén hőcserélők gyártására. Szentpéterváron létrehozna egy gyárat nagy sarkvidéki hajók gyártására az orosz United Shipbuilding Corporation (USC) telephelyein. Belép a Balti Hajógyár irányításába, azt korszerűsíti is.
  10. A nukleáris medicina területén a következő öt-hét évben teljesen ki kell váltani az importeszközöket, elsősorban az onkológiában. A társaság jelenleg 16-féle, saját tervezésű orvosi berendezést kínál, és megkezdi mágnesesrezonancia-tomográf sorozatok összeszerelését is. Egészségügyi létesítményeket épít, ezek központjai Irkutszkban, Ufában és Lipeckben lesznek. Bővíti az orvosi célú radioaktív termékek kínálatát. Ennek érdekében új üzemet is épít.