Energia

Bejelentették, hogy Ukrajna újra képes áramot exportálni

Ukrajna több hónap után a villamosenergia-exporttal újabb bevételekre tudna szert tenni.

Ukrajna féléves kihagyást követően újraindíthatja az áramexportot, miután sikeresen megjavították az energiainfrastruktúrájukat  – írja a Reuters,

Tavaly októberben Ukrajna leállította a villamos energia exportját az Európai Unióba – a háború kezdete óta az energia főexportpiacára –, miután Oroszország csapásokat mért az energiainfrastruktúrára.

 

Beautiful,Retro,Luxury,Light,Bulb,Decor,Glowing,For,Abstract,Background. Beautiful retro luxury light bulb decor glowing for abstract background. Holiday or party background. infláció, áram,
Fotó: Shutterstock

„A legnehezebb tél elmúlt” – áll Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter közleményében. „A következő lépés a villamosenergia-export újraindítása, amely lehetővé teszi, hogy további pénzügyi forrásokat vonjunk be a megsemmisült és megrongálódott villamosenergiainfrastruktúra szükséges újjáépítéséhez” – folytatta.

Haluscsenko – megköszönve a mérnököknek és a nemzetközi partnereknek a rendszer javítása érdekében végzett „titáni munkát” – azt mondta, aláírt egy dokumentumot, amely lehetővé teszi a villamosenergia-export újraindítását.  

Az ukrán energetikában az egyik legnehezebb és legérzékenyebb kérdés az Európai Unióba irányuló villamosenergia-export helyreállítása. A folyamatos többórás áramszünetek megszűnése óta folynak a viták a kérdésben, többen az energiarendszer elleni támadások megújulásától tartanak. Az eddigi bombázások következményeinek helyreállításához azonban pénzre van szükség.

 

orosz-ukrán háború áramexport
Kapcsolódó cikkek