Energia

Új kőolajvezeték építését készíti elő Magyarország és Szerbia

Megszületett a keretmegállapodás arról, hogy Magyarország az idén is 500 millió köbméter földgázt tárol Szerbiának a hazai tárolókban.

Új kőolajvezeték építését készíti elő Magyarország és Szerbia az ellátásbiztonság erősítése érdekében, zajlanak az egyeztetések a beruházásról, amelyről júniusban írhatják alá a megállapodást – jelentette be a tárca közlése szerint csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

Szijjártó a Dubravka Dedovic szerb energiaügyi miniszterrel közös budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ukrajnai háború miatt Európa súlyos kihívásokkal néz szembe az energiaellátásban, és a szakértők szerint rendkívül nehéz lesz a felkészülés a következő télre.

Szijjártó Péter: új kőolajvezeték építését készíti elő Magyarország és Szerbia
Fotó: Borsos Matyas

Rámutatott, hogy a tavalyinál 60 milliárd köbméterrel kevesebb orosz földgáz lesz elérhető az európai piacon, a kínai gazdaság újranyitása nyomán jelentősen megnőtt a kereslet, az LNG-kacapitások pedig egyelőre nem épültek ki olyan mértékben, hogy ki tudják váltani a kieső mennyiséget. 

 

Mi, magyarok továbbra is fizikai és nem ideológiai kérdésként tekintünk az energiabiztonság ügyére, és ezért a jól működő, bejáratott, megbízható forrásokat egészen biztosan nem adjuk fel

 

 – mondta el ismét a politikus. Hozzátette, a magyar–szerb stratégiai energia-együttműködés az egyik garancia arra, hogy Magyarország ellátása a következő időszakban is biztonságban lesz. 

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a megbízható tranzitországnak számító Szerbia felől napi 9–15 millió köbméter földgáz érkezik hazánkba a Török Áramlat vezetéken keresztül, és a szomszédos állam az Azerbajdzsánból vásárolni kívánt mennyiségeknek is az egyik lehetséges szállítási útvonala. 

Magyarország ezért érdekelt a szerbiai belső hálózat fejlesztésében, ezt európai kérdésnek tekinti, így elvárja, hogy az finanszírozza mindazokat a térségbeli infrastruktúra-fejlesztéseket, amelyek lehetővé teszik Közép-Európa hozzáférését alternatív forrásokhoz. 

Közölte, megszületett a keretmegállapodás arról, hogy Magyarország az idén is 500 millió köbméter földgázt tárol Szerbiának a hazai tárolókban. Emellett az MVM és a Srbijagas közös vállalatot hoz létre, amely együttes földgáz-kereskedelmi tevékenységet fog végezni, így erősítve a két ország jelenlétét a közép-európai energiapiacon – mondta. 

A miniszter ezt követően bejelentette, hogy Magyarország és Szerbia új kőolajvezeték építését készíti elő Algyő és Újvidék között, ami hozzájárul mindkét állam ellátásbiztonságának javításához. Mint mondta, a Mol és a Transnafta között folynak az egyeztetések a beruházásról. Az erről szóló szerződést a júniusra tervezett szerb–magyar kormánycsúcson írhatják alá – tette hozzá.

Magyarországnak szüksége van az orosz energiára, az ukrán gabonára viszont nincs

Béketárgyalásokra és megállapodásokra van szükség, hogy ne haljon meg több ember – mondta Szijjártó Péter a BBC-nek.


 

 

Szerbia Szijjártó Péter kőolajvezeték
Kapcsolódó cikkek