Magyar gazdaság

Magyarországnak szüksége van az orosz energiára, az ukrán gabonára viszont nincs

A magyar külgazdasági és külügyminiszter a BBC Hard Talk című műsorának a vendége volt, ahol az orosz–ukrán háborúról és annak Magyarországot érintő hatásairól beszélt. Szijjártó Péter elmondta, hogy a háborút be kell fejezni, mert az emberi életek fontosabbak, mint a harc. Kiemelte, hogy Magyarország elkötelezett Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Beszélt arról is, hogy Magyarország képtelen az oroszon kívül más forrásból megoldani az energiaimportot, és kifejtette, hogy miért állították le az ukrán gabona behozatalát.

Ennek a háborúnak csupán vesztesei vannak, mert ebben a háborúban emberek halnak meg. Győztesről beszélni értelmetlen – jelentette ki Szijjártó Péter a BBC Hard Talk című műsorában.

20230413 KecskemétA kecskeméti Mercedes-gyár új, épülő gyártócsarnokát tekintette meg a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter ezt követően a városházán a kormány nevében elismerést adott át Christian Wolffnak, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetőjének, megköszönve azt a sikeres munkát, amit az elmúlt években Kecskeméten végzett.Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi NépeKépen: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
20230413 Kecskemét

A kecskeméti Mercedes-gyár új, épülő gyártócsarnokát tekintette meg a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter ezt követően a városházán a kormány nevében elismerést adott át Christian Wolffnak, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezetőjének, megköszönve azt a sikeres munkát, amit az elmúlt években Kecskeméten végzett.

Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe

Képen: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: Bús Csaba / Mediaworks

„Azt akarjuk, hogy a háború befejeződjön, amilyen gyorsan lehetséges, mert a szomszédunkban zajlik, azonnali és súlyos következményekkel” – mondta. Kiemelte: népes magyar közösség él Ukrajna nyugati felén, amelynek tagjait besorozzák az ukrán hadseregbe, sokukat a frontvonalra vezénylik, és sokan közülük meghalnak.

Tehát mi azonnali tűzszünetet szeretnénk, béketárgyalásokat, és szeretnénk, ha végre elérnének egy békemegállapodást, amely véget vetne annak, hogy ártatlan emberek halnak meg

– fogalmazott Szijjártó Péter. Hangsúlyozta, hogy a magyar álláspont egyértelmű a háború kezdete óta. 

Magyarország elítéli a háborút, és kiáll Ukrajna területi integritása, valamint szuverenitása mellett, mindenféle kétség és kérdés nélkül. 

Elmondta, hogy Magyarország azt akarja, hogy minél hamarabb véget érjen a háború, mert az emberi életek a legfontosabbak. Ha a háború eszkalálódik, elhúzódik, az azt jelenti, hogy egyre több ember veszíti életét. Hozzátette, hogy nagyon rossz lenne, ha a részt venne ebben a konfliktusban, mert az a harmadik világháború kitörését jelentené másnapra. Vannak olyan tagállamok, amelyek fegyvereket és egyéb katonai felszereléseket szállítanak Ukrajnának.

Mi nem teszünk így. Mi a történelmünk legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre, de nem szállítunk fegyvereket, mert a mi álláspontunk nagyon világos: a béke sokkal jobb a háborúnál. És nem látjuk úgy, hogy a fegyverszállítmányok véget vetnének a háborúnak

– jegyezte meg.

A béketárgyalásokat azért sürgetjük minden releváns fél részvételével, hogy végre békemegállapodás szülessék, hogy lezárulhasson a konfliktus, mert túl sokat szenvedünk, és az ukrán emberek is túl sokat szenvednek

– hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A háború gazdasági vetületéről, az orosz energiáról azt mondta: 

az energiaellátás fizikai, ideológiai és politikai kérdés. 

Mert ideológiával vagy politikai nyilatkozatokkal lehetetlen ellátni a gazdaságot gázzal vagy olajjal, vagy felfűteni a házakat és lakásokat. Tehát ameddig az infrastrukturális hálózat megköveteli, hogy együttműködjünk az oroszokkal abban, hogy biztosítsuk országunk biztonságos energiaellátását, addig együtt kell működnünk velük, és együtt is fogunk működni velük. Szijjártó Péter álhírnek nevezte, hogy új megállapodások születtek volna Oroszországgal. 

Nem kötöttünk semmiféle új szerződést, hiszen az atomenergiáról szóló megállapodásunkat 2014-ben írtuk alá, azaz kilenc éve. A gázzal kapcsolatban az utolsó hosszú távú szerződést 2021-ben írtuk alá, majdnem két évvel ezelőtt. Van egy hosszú távú olajszerződésünk is, amelyet sok évvel ezelőtt írtunk alá. Nincsenek új megállapodások

– mondta a miniszter. Kiemelte, hogy a kormány keresi az alternatív megoldásokat, de például ahhoz, hogy gázt szállíthassunk Azerbajdzsánból, számos infrastrukturális fejlesztés szükséges Európa délkeleti részén. Szijjártó Péter szerint a magyar kormány kapcsolatba lépett az Európai Bizottsággal a román, a bolgár, a görög és a török kollégákkal együtt annak érdekében, hogy finanszírozást biztosítsanak az ilyen projektekre. 

Közölte, hogy nem valósult meg valós elkötelezettség az Európai Bizottság részéről eddig. 

Hozzátette, hogy a kormány felvette a kapcsolatot a lengyelekkel is, akik kibővítik a kapacitásaikat az LNG terén. ha több LNG érkezik Lengyelországba, akkor Magyarország tőlük is tud majd vásárolni, de mindez három-négy éven belül fog megtörténni. 

A kérdés az, hogyan biztosítjuk az ország biztonságos energiaellátását most, ma és holnap

– jelentette ki a tárcavezető. Elmondta, hogy Magyarország nem fog elállni az oroszokkal való együttműködéstől addig, ameddig nem épülnek ki új ellátási láncok az ország energiaszükségleteinek biztosítására.

Az ukrán élelmiszerimport blokkolására vonatkozó kérdésre Szijjártó Péter kifejtette: nem mi vagyunk az egyedüliek és az elsők, akik ilyen döntést hoztak. A megállapodásunk célja az volt, hogy Ukrajnát támogassuk az onnan kiinduló gabona és egyéb élelmiszerek exportjában a világ azon részeire, ahol az ukrán hiánya élelmiszerhiányt okozhat. Ez volt az eredeti célkitűzés. Több mint 3 millió dollárt adományoztunk erre a célra, amikor Ukrajna elnöke ezt kérte, és megnyitottuk a tranzitútvonalakat Magyarországon keresztül. De az exportált gabona és élelmiszer egyszerűen beszorult Közép-Európában. Nem ez volt a megállapodás, nem ez volt a cél, és nem ebben állapodtunk meg. A gabona és egyéb élelmiszerek, amelyek elárasztották Közép-Európát, különösen Magyarországot, óriási nehézségeket okoztak a magyar mezőgazdaságnak és a magyar gazdáknak.

 

háború Szijjártó Péter Magyarország
Kapcsolódó cikkek