Energia

Vaskos pénzköteget kap Lengyelország Brüsszeltől egy hidrogénüzemre

A tervezett lengyel hidrogénüzemmel minden stimmel: csökkenti a káros gázok kibocsátását és segíti a függetlenedést Oroszországtól.

Az Európai Bizottság hatalmas támogatást, 158 millió eurót (mintegy 60 milliárd forintot) ítélt meg egy lengyel hidrogénüzemnek – ezt közleményben tudatták szerdán.

20220311 Eger Új bankautomatát helyeztek ki a Lajosvárosban (Déva utca). OTP Bank ATM Fotó: Berán Dániel, (BD)  Heves Megyei Hírlap
20220311 - Új bankautomatát helyeztek ki a Lajosvárosban (Déva utca), Egerben - OTP Bank ATM - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A projektet a PKN Orlen csoporthoz tartozó Lotos Green H2 sp. z o.o indítja, a víz elektrolízisével – azaz hidrogénre és oxigénre bontásával elektromos módszerrel – állít majd elő megújuló hidrogént. A projekt teljes élettartama alatt 2,5 millió tonna szén-dioxid légkörbe bocsátását előzi meg, még akkor is, ha „szépséghibája”, hogy a fosszilis energiaiparban használják fel a termékét: a PKN Orlen gdanski finomítójának üzemanyag-termelését szolgálja. Az elektrolízishez szükséges áramot megújuló forrásokból állítják elő.

Az unió a pénzből egy 100 megawatt teljesítményű elektrolizálóüzem, egy 50 megawattos napenergiapark és egy 20 megawattos energiatároló létrehozását támogatja. Az elektrolizáló várhatóan 2027-ben kezdi meg a működését, és a hidrogéntermelését fokozatosan emeli évi 13 600 tonnára.

A feltételek között szerepel, hogy ha a projekt nagyon jól sikerül, és extra nettó jövedelmet termel, ebből a pénzből visszajuttatnak az uniónak. A fejlesztés során megszerzett know-how-t pedig megosztják az európai energiaipari szereplőkkel – írta a közlemény.

A hidrogén egyébként – írja a bizottság honlapja – 2022-ben kevesebb mint 2 százalékát tette ki az uniós energiafogyasztásnak, és elsősorban vegyi termékek, például műanyagok és műtrágyák készítéséhez használták fel. Ennek a hidrogénnek a 96 százalékát földgázból állították elő, jókora szén-dioxid-kibocsátás mellett – és pont ebben kínál javulást a víz elektrolízisét alkalmazó lengyel üzem. A bizottság azt javasolja, hogy 2030-ra tízmillió tonna megújuló hidrogént állítsanak elő az unióban – további tízmillió tonna pedig legyen –, ennek tehát a lengyel üzem várt termelése csak a töredéke.

 

 

 

PKN Orlen EU energiapolitika hidrogén finomító gdansk zöld energia
Kapcsolódó cikkek