Négy kontinens 22 országából több mint száz nukleáris szakember vesz részt személyesen vagy online a május 23-án indult CAMP (Code Application and Maintenance Program) konferencián Budapesten. 

Paks2
Harminc ország vesz részt a szervezet munkájában.
 Fotó: Szűcs József/ Paks2.hu

Az amerikai nukleáris hatóság (NRC) által koordinált, 70-es évek óta tartó együttműködésben számítógépes kódokat fejlesztenek különböző nukleáris biztonsági értékelésekhez. Ezekhez a szakmai körökben világszerte elismert termohidraulikai és neutronkinetikai kódokhoz a hazai szakemberek a 90-es évektől férnek hozzá. A mostani találkozó nemcsak a tudományos eszmecsere elősegítése szempontjából fontos, aktualitását adja az is, hogy a Pakson felépülő két VVER-1200 típusú blokk független biztonsági elemzéseit többek között éppen a CAMP által biztosított kódokkal végzik a magyar szakemberek – olvasható a Paks II. Zrt. honlapján.

„Óriási lehetőség számunkra, hogy a társaságunk által felügyelt atomerőmű-építési projektben már az előkészítési szakaszban is a legjobb szakemberektől tanuljunk, az ő jó gyakorlataikat vegyük át” – emelte ki a konferencia megnyitóján Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója. 

A nemzetközi együttműködés átszövi a mindennapjainkat, hiszen a két új blokk megépítése során a Roszatom primer köri technológiájához nyugat-európai és amerikai beszállítóktól érkező komponenseket illesztünk hozzá

– mondta.

Chris Hoxie, a CAMP projektmenedzsere a sajtónak arról beszélt, hogy a világ harminc országa vesz részt a CAMP-együttműködésben, együtt pedig magasabb fokú biztonság érhető el, mintha minden ország magában dolgozna. A konferencia zárónapján a résztvevők ellátogatnak a Paksi Atomerőműbe, és megtekintik az új blokkok helyszínén zajló munkálatokat is.