A zaporizzsjai atomerőmű 200 kilométeres körzetében készültséget alakítanak ki arra a – hivatalos orosz nyilatkozatokban cáfolt – hírre reagálva, hogy az orosz haderők aláaknázták a létesítmény hűtőtavát – írja az Unian ukrán hírügynökség. Az állítólagos aláaknázásról Volodimir Zelenszkij elnök számolt be rendkívüli beszédében, az ukrán katonai hírszerzés június 20-i közlésére hivatkozva.

A NAÜ nemrég járt a zaporizzsjai atomerőműnél. Fotó: AFP

 

Az 50 kilométeres zónán belül lehet a legnagyobb a veszély

Ha a hír igaz, akkor a robbanás miatt leállított, de hűtésre szoruló erőmű nem jut hűtővízhez, ami katasztrófához vezethet. A legnagyobb veszélynek az erőmű 50 kilométeres körzete van kitéve, de még 100 kilométeres sugárban is erős lehet a szennyezés. Az 50 kilométeres sávon belül olyan települések találhatók, mint Kamianka-Dnyiprovszka, Kusugum, Malokaterinivka, Balabine, Balki, Vaszijivka, Velika és Mala Bilozerki, Dnyiprorudne és Mihajlivka, továbbá Nikopol, Pokrovruska, Csergorka, valamint Tomakivka.

Energetikai szakértők, mentősök, rendőrök és orvosok speciális egységeit állították készültségbe Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter szerint. Mindenkinek, aki veszély esetén el akarja hagyni ezt a zónát, segítséget ígérnek az utazásban, szállításban. Az esetleg kiszabaduló, levegőbe kerülő radioaktív anyag útja az időjárástól függ, különösen a széltől. 

Ha nyugati irányba fúj, akkor a sugárzás elérheti az európai országokat, keleti irányban pedig magát Oroszországot

 – idéz újságírókat az Unian.

A Kreml szerint minden rendben van

Ugyanakkor a Kreml tagadja az aláaknázást. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség NAÜ)  helyzetértékelésére hivatkozik, amelynek alapján nem forog kockán Európa legnagyobb atomerőművének biztonsága. Az ukrán televízióban elhangzottak szerint azonban „a NAÜ furcsán viselkedik, mert azt állítja, hogy nem a hűtőtavat aknázták alá, hanem más, főleg az atomerőmű területén belüli és ahhoz közeli helyeket”.