„Arra számítunk, hogy felülvizsgálják a Roszatom atomreaktor-építési projektjének magyarországi megvalósításáról szóló előzetes döntést” – tette közzé a Twitteren Ukrajna miniszterelnöke, Denisz Anatolijovics Smihal. Érvelése szerint ugyanis erősíteni kell a terrorista állam (Oroszország – a szerk.) elleni szankciókat. Ezért Ukrajna feljegyzést küldött az Európai Bizottságnak az Oroszországgal való atomipari együttműködés kapcsán.

paks2
A projekt elengedhetetlen a magyar energiaellátás szempontjából.
Fotó: Paks II. Zrt.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára határozott hangú közleményben reagált az ukrán miniszterelnök felvetésére. Menczer Tamás kijelentette, hogy a két új paksi blokk építése az ország energiabiztonságának és a rezsicsökkentés megőrzésének alapvető feltétele. Hangsúlyozta, hogy az energiaellátás nemzeti hatáskör, szuverenitási kérdés, márpedig aki az energiabiztonságunkat támadja, az a szuverenitásunkat támadja. 

Menczer furcsának és elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ukrajna egy NATO- és EU-tagállam energiabiztonságát támadja, miközben a NATO és az EU tagja kíván lenni. 

Egyebek mellett kitért rá, hogy eközben például 1300 magyar iskola és óvoda fogad Ukrajnából menekült gyerekeket. „A köszönömnek egy speciális fajtája, amit az ukrán miniszterelnök választott, hiszen ezzel lerombolná Magyarország energiabiztonságát. Ezt senkinek, neki sem fogjuk hagyni. Magyarország energiabiztonságát minden támadással, minden nyomásgyakorlással szemben meg fogjuk védeni” – fogalmazott.