Biztonsági óvintézkedésként az utolsó működő reaktort is leállították a zaporizzsjai atomerőműben, miután a Nova Kahovka-i gát felrobbantása miatt hatalmas áradások vannak a térségben – közölte az ukrán atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat.

A general view of the Russian-controlled Zaporizhzhia nuclear power plant in southern Ukraine on March 29, 2023.
zaporizzsjai atomerőmű, orosz-ukrán háború
Fotó: AFP

Az orosz erők által megszállt atomerőmű hat reaktora közül ötben már korábban felfüggesztették a maghasadást és ezzel a hő, valamint a nyomás keletkezését. 

Az utolsó reaktort csütörtökön állították le. A döntésben szerepet játszott az is, hogy a létesítmény közelében tüzérségi ütközetek folynak, és megrongálódott a távvezeték, amely összeköti az erőművet az ukrán energiahálózattal.

Az Enerhoatom péntek esti közleményében azt írta: a Nova Kahovka-i gátszakadás nem fenyegeti közvetlenül az atomlétesítményt. Mivel minden nukleáris reakciót leállítottak, a reaktorokban fokozatosan csökken a hőmérséklet és a nyomás, ennek következtében pedig egyre kevesebb vízre van szükség a radioaktív fűtőelemek hűtéséhez. Az erőmű jelenleg orosz irányítás alatt áll, de az Enerhoatomnak még mindig dolgoznak munkatársai a létesítményben.

A Dnyeper folyón található Nova Kahovka-i gát felrobbantása és összeomlása miatt ezrek kényszerültek elhagyni otthonukat, és jelentősen csökkent a víz szintje abban a víztározóban, amelyet az atomerőmű hűtéséhez is használtak.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója a napokban Ukrajnába látogat korábbi bejelentése szerint – emlékeztetett az AP hírügynökség.
Viszont váratlanul látogatott szombaton Kijevbe Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, kormánya támogatása jeleként. Trudeau egyebek között lerótta kegyeletét elesett ukrán katonák egy emlékművénél. Kanada – sok más nyugati országhoz hasonlóan – fegyverrel és pénzzel is támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szemben.