A kahovkai erőmű felrobbantása miatt hiány keletkezett Ukrajna elektromos rendszerében is. Emiatt az ország energiavállalata, az Ukrenergo arra kéri a lakosságot, hogy takarékosan használja az áramot, és ne terhelje túl a hálózatot – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Spring in Zaporizhzhia
ZAPORIZHZHIA, UKRAINE - APRIL 23, 2023 - A tree with red leaves is pictured in front of transmission towers in spring, Zaporizhzhia, southeastern Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Albert Koshelev / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Albert Koselev / AFP

A takarékosságot főleg az este 6-tól 10-ig terjedő csúcsidőszakban kellene komolyan venni, ebben az idősávban kér nagyobb odafigyelést az energetikai vállalat.

A kahovkai erőmű megsemmisülése kapcsán a vízerőművek működési módja megváltozik. Erre azért van szükség, hogy mérsékeljék a tározóba belépő víz mennyiségét, csökkentve ezzel az áradásokat

– áll az Ukrenergo kommünikéjében.

A víztározó és a gát felrobbantása miatt továbbra is nehéz a helyzet az ukrán energiarendszerben. Az Ukrenergo még tegnap este is kénytelen volt sürgősségi áramot kérni Európából, hogy átvészelje a maximális esti fogyasztást. Emiatt kérik az ukrajnai fogyasztókat, hogy takarékoskodjanak az árammal.

A kahovkai gátat az ukrán katonai titkosszolgálat szerint pánik hatására robbantották fel az orosz csapatok, és terrortámadásnak, valamint háborús bűncselekménynek nevezte az akciót. A zaporizzsjai atomerőmű hűtéséhez szükséges medencék vízszintje függ a Dnyeperen tapasztalható vízállástól. A folyó sodrásának sebessége akár tízszeresére is erősödhet a gátszakadás miatt.

Ráadásul az áradás következtében nem csupán a hatalmas hömpölygő víztömeg jelent halálos veszélyt a Herszoni régióra. A Dnyeper folyó eddig természetes akadályt képezett az ukrán és az orosz sereg között, de mivel mindkét fél tartott a másik támadásától, a védekezés miatt erősen elaknásították a területet. Most az árvíz ezeket a taposóaknákat is magával viszi – figyelmeztetett a Vöröskereszt. 

Kulcskérdés, hogy marad-e elég víz a zaporizzsjai atomerőmű hűtőtavában

A Dnyeper gátjának június 6-i felrobbantása közvetlenül nem érinti a leállított zaporizzsjai atomerőmű hűtését, a létesítmény hűtőtavában ugyanis bőven van víz – bár azt nem tudni, meddig lesz ez így. A biztonsági aggályok közben egyre szaporodnak.