Áttekintette a zaporizzsjai atomerőmű körül kialakult biztonsági helyzetet Kalinyingrádban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége és az orosz küldöttség. A rendszeres találkozók soros eseményére került sor – írja a Roszatom közleménye.

A general view of the Russian-controlled Zaporizhzhia nuclear power plant in southern Ukraine on March 29, 2023.
zaporizzsjai atomerőmű, orosz-ukrán háború
A NAÜ főigazgatója június 15-én az atomerőműben járt. Fotó: AFP

 

Az orosz fél részéről az ukránok által okozott károkon volt a hangsúly

A fő téma az atomerőmű biztonságának szavatolása volt, az ezzel kapcsolatos kérdéseket a NAÜ főigazgatója, Rafael Grossi az ENSZ Biztonsági Tanácsának adott 2023. május 30-i tájékoztatásában vetette fel. Grossi kifejtette, hogy milyen lépéseket tart szükségesnek ezzel összefüggésben.  

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója és a küldöttség más tagjai hangsúlyozták, hogy 

a NAÜ titkárságától konkrét lépéseket várnak annak érdekében, hogy befejeződjenek az ukrán fegyveres erők csapásai a zaporizzsjai atomerőmű, a környező térség, illetve a létfontosságú támogató infrastruktúra ellen. 

Megtárgyalták a NAÜ főigazgatójának tapasztalatait, amelyeket a június 15-i, az erőműben tett látogatása során szerzett. Grossi egyebek mellett felkereste azt a transzformátorállomást is, amely kulcsfontosságú az atomerőmű külső áramellátása szempontjából. A NAÜ főigazgatójának megmutatták, hogy milyen károk keletkeztek ott egy ukrán drón támadása következtében.  

Alekszej Lihacsov beszámolt a NAÜ főigazgatójának arról, hogy milyen intézkedéseket foganatosított az orosz fél az atomerőmű biztonságos működése érdekében, ideértve azokat az intézkedéseket, amelyek az erőmű vízellátását szolgálják a kahovkai gát szerinte ukrán fegyveres erők által véghezvitt felrobbantása után.

A vízellátás legalább rendben van    

A NAÜ főigazgatója személyesen is meggyőződhetett arról, hogy az atomerőmű vízellátását biztosító berendezések rendeltetésüknek megfelelően működnek, és az atomerőmű melletti hűtőtóban elegendő víz áll rendelkezésre az atomerőmű biztonságos működéséhez. A konzultációkat folytatják a felek.  

Az orosz küldöttséget Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója vezette. A megbeszélésen részt vett Alekszandr Trembitszkij, az Oroszországi Szövetségi Környezetvédelmi, Ipari és Nukleáris Felügyelet, a Rosztyehnadzor vezetője, Igor Kirillov, az Orosz Fegyveres Erők sugárvédelmi, vegyi és biológiai védelmi erőinek főnöke, Vlagyimir Masevszkij, az Orosz Nemzeti Gárda objektumvédelmi főigazgatóságának vezetője, továbbá Igor Visnyeveckij, az Orszországi Föderáció Külügyminisztériuma Fegyverzet-ellenőrzési és Nonproliferációs Igazgatóságának helyettes vezetője. Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója mellett a NAÜ-küldöttség tagja volt Massimo Aparo és Lydie Evrard, a főigazgató helyettesei.