Piaci manipuláció miatt 500 millió forintra bírságolta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a horvátországi Prvo Plinarsko Drustvo (PPD) energiakereskedő társaságot.

20210930 Szeged - Kiskundorozsma 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Aleksandar Vulin szerb politikus megnyitották a Magyarországot Szerbiával összekötő gázvezetéket

fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI
Az árat felverte, de nem kötött le kapacitást a társaság. (Képünk illusztráció)
Fotó: Kuklis István / Mediaworks

 A Világgazdaság úgy tudja, hogy a társaság leánycége, a PPD Hungária Kft. oroszországi eredetű földgázzal (is) kereskedik, piaci feltételek mellett. Lényegében a PPD-leány vehette át a két éve megszűnt, hasonló funkciójú Centrex szerepét. Tavalyi értékesítési árbevétele 43,1 milliárd forint volt, ennek a negyede exportból származott, míg 2022-ben „csak” 19,7 milliárd forintnyi gázt forgalmazott.

Anyavállalata a MEKH közleménye szerint 2022. január 17. és 26. között részt vett a mosonmagyaróvári határkeresztezési ponton Ausztriából Magyarország felé történő gázszállításhoz szükséges kapacitások aukcióján. Folyamatosan licitált a teljes felajánlott kapacitásra, majd kapacitáslekötés nélkül hagyta el az árverést. 

A PPD az aukció során egyrészt félrevezető jelzést adott a kapacitástermék keresletéről, másrészt mesterséges szinten rögzítette a kapacitástermék mint nagykereskedelmi energiatermék árát.

A MEKH megállapította, hogy a PPD a kapacitásaukción tanúsított magatartásával megsértette a piaci manipulációra vonatkozó tilalmat. A társaság magyarországi terveiről a Világgazdaság korábban már beszámolt.