„A szerb–magyar beszállítási határpont szerbiai kapcsolódó rendszer-üzemeltetőjének (Gastrans) tájékoztatása alapján tervezett karbantartás miatt a szerb–magyar összekötő vezeték kapacitásait 2022. június 21. és június 28. között korlátozzák, szerb irányból ezen időszakban Magyarország irányába nem lehet majd földgázt szállítani” – válaszolt a VG kérdésére az FGSZ Földgázszállító Zrt., amelynél lapunk az említett karbantartás részleteiről érdeklődött. A társaság közölte, hogy a karbantartásról múlt év decemberében született döntés.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A Gazprom majd pótolja a kiesést 

A karbantartások miatt a várt napi 12 millió köbméter földgáz helyett napi 10,6 millió köbméter orosz gáz érkezik Magyarországra – közölte a Facebookon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Alekszander Novak energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettessel egyeztetett telefonon. Jelezte, hogy a 88 százalékos teljesítés kezelhető, a hiányzó mennyiség bárhonnan beszerezhető, de a Gazprom a karbantartás lezárultával pótolni fogja a munka idején el nem küldött mennyiséget.

Módosult az iránya 

A társaság honlapja szerint tegnap délelőtt még Szerbia és Ukrajna felől is érkezett orosz gáz, holott Ukrajna a hivatalos közlések alapján nem szerepel a hosszú távú magyar–orosz importmegállapodásban rögzített útvonalak között. Nem kizárt viszont, hogy tartalékként számon tartják, az pedig tény, hogy az orosz gáz legrövidebb, legolcsóbb és leginkább kézenfekvő útvonala keleti szomszédunkon át vezet.

Délután volt időszak, amikor az FGSZ már sem Ukrajna, sem Szerbia felőli behozatali adatot nem közölt, azokban az órákban Ausztria irányából érkezett az orosz, továbbá Romániából és Horvátországból más eredetű gáz. Ez utóbbit több hazai cég is behozhatja, de a VG úgy tudja, hogy a Magyar Földgázkereskedő mellett például a versenypiacon aktív horvát hátterű PPD Hungária Kft. is. Az FGSZ jelezte, hogy a munkával érintett időszakban elérhető alternatív forrásokról a kereskedők tudnak nyilatkozni, de a szállításhoz szükséges kapacitások a többi határponton rendelkezésre állnak.

Szerelni kell a Török Áramlatot

A hazai föld alatti gáztárolók töltöttsége vasárnap 37,64, tegnap már 38,01 százalékos volt, de az import csökkenésének hatása érdemben leghamarabb ma alakíthatja a mutató értékét. A szerbiai karbantartás előzménye, hogy hétfő este a Gazprom bejelentette: akkortól egy héten keresztül nem szállít a Török Áramlat gázvezetéken, mert azon karbantartást indít. Az orosz társaság évi 31,5 milliárd köbméter gázt küld a Török Áramlaton Európába a Fekete-tengeren keresztül, ebből Magyarországra 3,5 milliárdot. A Gazprom a Telegram csatornáján közölte, hogy a Török Áramlat átmeneti leállításáról minden érintett féllel konzultált.