Energia

Hatalmas mennyiségben veszi Oroszországtól az uránt az Egyesült Államok – Európába is jut a hasadóanyagból

Több mint 10 éve nem volt hasonlóra példa.

Az idei első fél évben 416 tonna dúsított uránt vásárolt Oroszországtól az Egyesült Államok, 2,2-ször többet mint tavaly, amikor az év első felében csak 188 tonnát szerzett be az orosz nyersanyagból. Ez a 418 tonnás 2005-ös érték óta rekord, míg az adásvétel hozzávetőleg 700 millió dolláros értéke 2002 óta nem látott érték – írja a Magyar Nemzet.

This photograph taken on March 20, 2023, shows cylinders of uranium from the Russian cargo ship the Baltiyskiy 202, are unloaded at the port of Dunkirk, northern France. Greenpeace denounced on March 20, 2023 the delivery to France of "25 cylinders containing Russian enriched uranium" from Russia, accrediting, according to the NGO, France's "dependence" on the Russian nuclear industry, a sector that is still not covered by international sanctions imposed after the invasion of Ukraine. (Photo by Sameer Al-DOUMY / AFP)
Fotó: AFP

Mindez azt is jelenti, hogy 

az amerikai közel harmadát (32 százalékot) tett ki az orosz dúsított urán. 

Tavaly az amerikai áramtermelés mintegy 18 százalékát tette ki a nukleáris energia a Statistical Review of World Energy adatai szerint, ami több mint 812 milliárd kilowattóra, nagyjából a paksi atomerőmű termelésének 50-szerese. 

Moszkva egyébként csak 235-ös tömegszámú dúsított uránt szállít Amerikának. Ez az egyetlen hasítható izotóp, amely az atomreaktorok üzemanyagaként szolgál. Ugyanakkor a rekordforgalom arra is utalhat, hogy az amerikai erőművek üzemeltetői arra számítanak, hogy hamarosan az uránnal szemben is szankciók várhatók és igyekeznek betárazni az üzemanyagból.

Azonban nem csak az Egyesült Államok, hanem 

az egyes országi is jelentős mennyiségű orosz nyersanyagot vásárolnak az orosz uránból. 

Mint azt mi is megírtuk, tíz év óta tavaly, vagyis már a háború kitörése után először érkezett Franciaországba Oroszországból Remix üzemanyag, ami gyakorlatilag újrahasznosított uránt takar. Tehát a kiégett francia fűtőanyagot Oroszországban teszik újra használhatóvá, melyet az állami EDF cruas-i erőművének reaktora használt üzemanyagként.

Brüsszelben egyébként azzal vádolják a franciákat, hogy Magyarország mögé bújik, amikor az orosz urán szankcionálásának kérdése felmerül.

 

orosz urán Egyesült Államok Oroszország atomreaktor
Kapcsolódó cikkek