Fordulópontnak számít a lengyelországi atomerőmű-program megvalósításában, hogy a lengyelországi állami villamosipari csoport, a Polskie Elektrownie Jądrowe (PEJ) megállapodott az első lengyelországi atomerőmű tervezéséréről az amerikai Westinghouse és Bechtel társaságok alkotta konzorciummal. A Rzeczpospolita cikke szerint a megbízás több százmillió zloty lehet, ennél pontosabb értesülése azonban nincs a lengyel lapnak.

Aláírták az atomerőmű tervezésére vonatkozó megállapodást.
Fotó: PEJ

 

Marad a szén, amíg kell

A beszámoló szerint a szerdai aláírást Mateusz Morawiecki miniszterelnök kulcsfontosságúnak nevezte az ország energiabiztonsága szempontjából, mert megnyitja az utat a lengyelországi atomerőmű építése előtt, mégpedig az Egyesült Államokkal együttműködve. A miniszterelnök az atomkor eljöveteléről és arról is beszélt, hogy a nukleáris az egyetlen stabil, tiszta energiaforrás. „Ahogy az amerikaiak mondták nekem, az amerikai atomenergia több mint egy amerikai hadosztály Lengyelországban” – idézi a lap. Ugyanakkor elismerte, hogy

a szén mindaddig velünk marad, amíg azt az energiarendszer megköveteli.

Az amerikai fél segíteni fog a lengyel atomerőműhöz szükséges személyzet képzésében. Mark Brzezinski, az Egyesült Államok lengyelországi nagykövete bejelentette, hogy Lengyelország a (nukleáris) karbantartó szolgáltatások és a tudományos személyzet központjává válik, és a civil energiaszektort támogató oktatóközpontot hoznak létre Lengyelországban. A Tiszta Energia Technológiák Regionális Képzési Központjának lengyelországi alapításáról Anna Moskwa klíma- és környezetvédelmi miniszter, valamint Kathryn Huff amerikai energiaügyi miniszter-helyettes írt alá megállapodást. Anna Lukaszewska-Trzeciakowska, a kormány képviseletében azt hangsúlyozta, hogy 

az atomerőmű áramát az egyéni fogyasztók és vállalatok számára elfogadható áron szállítják majd.

Mateusz Berger, a lengyel atomerőmű építéséért felelős cég vezetőjének tájékoztatása szerint a tervezés várhatóan 18 hónapig tart, a projektszerződés dokumentációjának elkészítése pedig várhatóan 2 millió munkaórát igényel.

A tengerparton áll majd az első lengyel atomerőmű  

A Westinghouse technológiáján alapuló erőművet Pomerániában építik majd fel 3700 megawattos kapacitással. (A Paksi Atomerőmű 2000 megawattos, és a két új paksi blokk együtt 2400 megawattos lesz.) Az építkezés a tervek szerint négy év múlva indul, az energiatermelés pedig 2033-ban kezdődne meg. 

Lengyelország 2005 óta tárgyal az atomenergia bevezetéséről, de a folyamatot számos pénzügyi és politikai akadály hátráltatta a Rzeczpospolita szerint. Most viszont lehetőség nyílik arra, hogy az ország eltávolodjon a szén használatától, amely jelenleg az energiatermelése 69 százalékát adja. A PAP tudósításában arról is szó van, hogy az energiabiztonságot javító lengyel atomenergia-program két vagy három helyen hat olyan reaktor felépítését tervezi, amelyek körülbelül 6-9 gigawatt energiát termelnének. Ez csaknem 8 millió háztartás áramellátásához elegendő.

Ilyen lenne az első lengyel atomerőmű.
Fotó: PEJ

A World Nuclear News ez év júliusában tette közzé, hogy a lengyel klíma- és környezetvédelmi minisztérium megadta az elvi hozzájárulását a Polskie Elektrownie Jądrowe pomerániai atomerőmű-építési tervéhez. A PEJ, amely az államkincstár százszázalékos tulajdonában lévő speciális célú társaság – az idén április 13-án fordult az elvi döntésért a minisztériumhoz. Pályázatában leírta a projekt jellemzőit, maximális beépített kapacitást, tervezett üzemidejét és az üzem építésénél felhasználandó Westinghouse AP1000 technológia részleteit. 

Lengyelország 2021 szeptemberében jelentette be, hogy 2040-ig hat nyomottvizes technológiájú reaktort építene együtt 6-9 gigawattnyi beépített áramtermelő kapacitással. Az első blokk 2033-as üzembe helyezését a továbbiak két-három évente követnék. 

A konkrét helyszín Pomeránia tartományon belül Choczewo járás két tengerparti városa, Lubiatowo és Kopalino. Az, hogy a Westinghouse AP1000-as technológiáját kívánják telepíteni, 2022 novembere óta ismert nyilvánosan, a Westinghouse, a Bechtel és a PEJ pedig már ez év májusában írta alá a megállapodást az üzem átadásának tervéről. Ám a történet még régebbi, a Világgazdaság például nyolc éve írt az azóta persze frissült lengyel atomtervekről. Azt pedig még régebben, 13 éve lehet tudni, hogy a lengyelek tengerparti helyszínekben gondolkodnak, és közel 100 lehetséges területet is megvizsgáltak. A Westinghouse-t egyébként az új magyarországi atomerőmű lehetséges építői között tartották számon addig, amíg meg nem született az orosz technológia bevetését rögzítő magyar–orosz kormányközi megállapodás.

Atomprojektek sora szolgálná az energiabiztonságot

Vannak további új elképzelések is: a ZE PAK, a Polska Grupa Energetyczna és a Korea Hydro & Nuclear Power szándéknyilatkozatot írt alá egy atomerőmű-projektben való együttműködésről a közép-lengyelországi Patnowban. Eszerint azt is felmérik, hogy építhető-e dél-koreai APR1400-as reaktor a megjelölt helyszín. 

Áprilisban kis moduláris reaktorok (SMR) építésére is benyújtottak már kérelmet Lengyelországban. A KGHM Polska Miedz SA réz- és ezüstgyártó elvi döntést kért ahhoz, hogy egy NuScale VOYGR SMR típusú erőművet telepíthessen. Még abban a hónapban az Orlen Synthos Green Energy is elvi döntést kért, mégpedig a GE Hitachi Nuclear Energy BWRX-300-asán alapuló erőművek hat helyen történő építésére.