Egy brit asztronauta, Tim Peake új energiatermelési ötlettel állt elő: elmondása szerint egy űrbe telepített naperőművet lehetne úgy föld körüli pályára állítani, hogy szinte egész nap tudjon energiát termelni, amelyet aztán mikrohullámok formájában lesugározna a Földre. A technológia megoldás lehetne olyan problémákra, mint hogy a naperőműveknek éjszakára le kell állniuk, korlátozhatják őket környezeti tényezők, valamint sokkal nagyobb intenzitással tudnának termelni – olvasható a The Guardian cikkében.

Space,Satellite,Orbiting,The,Earth.,Elements,Of,This,Image,Furnished
Fotó: Shutterstock

Júniusban az amerikai Caltech vállalatnak már sikerült energiát sugározni a földfelszínre mikrohullámok segítségével, így az elméletből már valóság lett. Viszont az eljárás megannyi veszéllyel és nehézséggel jár, ugyanis az energia lesugárzásának útját úgy kell kalkulálni, hogy a mikrohullámok ne tegyenek kárt semmiben. Bár a prototípus sikeresen működött, mégis nehéz elképzelni, hogy az űrben működő erőmű gazdaságilag életképes legyen, ugyanis egy teljesen új energetikai infrastruktúrát kellene kiépíteni az űrben.

A legnagyobb kihívás a műholdhoz szükséges többtonnányi alapanyag űrbe juttatása, valamint a műhold élettartamának meghosszabbításához szükséges szervizelés és az üzemanyag-feltöltés. Az SpaceX által tervezett Falcon rakéta képes feljuttatni a szállítmányt, de több száz kilövésre lenne szükség.

Az űrbe telepített naperőmű ötlete nem is annyira távoli, mint amennyire annak tűnhet, ugyanis már más nagyobb vállalatok is azon dolgoznak, hogy hogyan tudnák megvalósítani a világ első föld körüli pályára helyezett gyártósorát.