A német állami tulajdonú KfW bank szerdán bejelentette, hogy beszüntette azt a programot, amelyre azok a lakás- és elektromosautó-tulajdonosok jelentkezhettek, akik támogatással építenének ki napelemből nyert energiát használó otthoni töltőállomást és tárolót. A bank a döntést azzal magyarázta, hogy a keret egy nap alatt kifogyott.

Home charger for electric car
PRODUCTION - 10 January 2023, Lower Saxony, Laatzen: A BWM i3s electric car is charged with a cable at a private wallbox at a single-family home in the Hannover region (posed scene). Photo: Julian Stratenschulte/dpa (Photo by JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A német kormány támogatja az olcsó házi napenergia használatát az elektromos autók töltéséhez.
Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE

A közlekedési minisztérium 300 millió eurót szánt idén a programra. Az összegből az otthontulajdonosok fejenként legfeljebb 10 200 euró támogatást igényelhettek az elektromos autóikhoz töltőállomások és energiatárolóval ellátott fotovoltaikus rendszer telepítéséhez.

A program célja az elektromos autók használatának ösztönzése és a nyilvános töltők iránti igény visszaszorítása.

Az első nap közel 33 ezren jelentkeztek, amivel ki is merítették az alapot 

– jelentette be a KfW bank szóvivője.

A minisztérium összesen 500 millió eurót különített el a programra; 300 milliót idén fizetnek ki, 200 millió eurót pedig jövőre. A forrásokat érkezési sorrend alapján osztják ki.

A német BSW napenergia-szövetséget nem lepte meg az alapok gyors kiszáradása, mivel óriási ütemben nő a kereslet a napelemes rendszerekre. Ezekre a tavalyi év első felében több mint megduplázódott a kereslet az egy évvel korábbihoz képest. 

Egy tavaszi felmérés alapján pedig minden hatodik lakóingatlan-tulajdonos napelemeket telepítene a háza tetejére.

Mivel az elektromos autók otthoni töltése napenergiával kevesebb mint harmadába kerül a hálózati töltésnél, az ilyen panelekkel rendelkezők csaknem fele az egyenáramot átalakító berendezést és energiatárolót is felszereltetne. Egy 70 négyzetméteres lakossági fotovoltaikus rendszer akár 20 ezer kilométernyi utazáshoz, valamint egy négyfős háztartás teljes ellátására is elegendő energiát ad. 

A szövetség nem számít újabb kormányzati támogatásra az elektromos autózás ösztönzésére – írja a Reuters.

Az elektromos autók elterjedését máshogy is ösztönzi a német kormány. A hónap elején arról döntöttek a vezetők, hogy minden benzinkútra elektromos gyorstöltőket kell telepíteni. A szakemberhiány ugyanakkor fékezheti az ilyen gépjárművek használatát, világszerte kevés ugyanis a hozzáértő szerelő.