Joe Kaeser, a Siemens Energy felügyelőbizottságának elnöke megvédte cége azon tervét, amely szerint folytatni kívánja Magyarországon az együttműködést az orosz Roszatommal, és amely partnerség a kritikusai szerint csak a Kreml zsebét tömi – idézi a Bloomberg a Welt an Sonntagot.

Joe Kaeser nem barátja az atomtechnológiának, de kitart a Siemens Roszatom-szerződése mellett.
Fotó: MATTHIAS SCHRADER/AFP

Mint Joe Kaeser elmondta, a 2019-ben kötött megállapodás felbontása nagyon sokba kerülne a cégének. Mint hozzátette, vannak olyan civil szervezetek (NGO), amelyek azt követelik a Siemens vezetésétől, hogy ne tartsa be ezeket az érvényes szerződéseket. Azután azonban egy uniós tagország szinte korlátlan összegre perelhetné a Siemenst. A vita középpontjában az a két atomerőműblokk áll, amelyet a Roszatom Magyarországon épít, és amelyhez a Siemens Energy szállítaná a biztonságtechnikai megoldásokat. A kivitelezés augusztusban indult.

Számos más Roszatom-üzletben is aktív a Siemens    

A Greenpeace felmérése szerint európai vállalatok sora, például a Siemens Energy és a franciaországi Framatome több száz eurónyi szerződést kötöttek a Roszatommal Oroszországon kívül épülő atomerőművek létesítéséhez kapcsolódóan. Technológiáik és tudások átadása nélkül az orosz atomóriás sok projektje ellehetetlenülne.

Az USA és Európa erőfeszítéseket tesz az orosz urántól való függetlenedés érdekében – írja a hírügynökség –, de az orosz atomtechnológiát nem szankcionálják, így a Roszatom pontosan olyan normál módon működik, mint azelőtt, hogy Oroszország tavaly februárban lerohanta Ukrajnát. Joe Kaeser szerint egyébként Magyarországra elsősorban kínaiak szállítanák Paks II. vezérlését abban az esetben, ha a magyarok nem férnének hozzá a Siemenséhez, mert a kínai sokkal közelebb van a német megoldáshoz.

Könnyű a németeknek fellépni az orosz uránexport ellen

A Roszatom a világ legnagyobb urániumdúsítója, az érintett termelőkapacitások 43 százalékát ellenőrzi. Mögötte a brit–holland–német Urenco áll 31 százalékkal, majd a China National Nuclear Corp köverkezik 13 százalékkal, mögötte a francia Orano áll.

Németország az idén leállította az utolsó atomerőművét is, kormányának képviselői pedig azt sürgetik az EU-tól, hogy a jövő évtől szankcionálja az oroszországi uránium kivitelét. Kaeser egyébként – mint mondta – a maga részéről ellenzi az atomtechnológiát, mert az ilyen típusú energiatermelés generációk százára hagy hátra olyan hulladékot, amelyet szerinte egyszerűen nem lehet biztonságosan tárolni. „Ez erkölcsi dilemma” – jelentette ki.