A megújuló energiát előállító napelempark kialakításával az önellátás irányába halad tovább a Bakonyerdő Zrt. A Franciavágási Fűrészáru Gyár az elsődleges faipar részeként hengeres fa feldolgozásával biztosít alapanyagot a tömör fával dolgozó másodlagos faipari szereplők részére.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A fűrészüzem mintegy 500 kilowatt teljesítményű kiserőműve a gyár éves átlagban 20-25 százalékos villamosenergia-ellátását fogja biztosítani, amelynek értéke a nyári hónapokban elérheti az üzem energiafogyasztásának 45-50 százalékát is. Ezzel a korszerűsítéssel párhuzamosan telepítésre került a Bakonyerdő Zrt. leányvállalataként működő Befag Parkett Kft. parkettagyár

három épületének tetejére egy 1002 darab napelempanelből álló kiserőmű, mely a fűrészüzemhez hasonlóan a telephely fogyasztásának csökkentésére szolgál. A beruházás mértéke megközelíti a 170 millió forintot.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára szerint az elmúlt év energiaválsága rámutatott, hogy a hazai erdőkben több millió köbméter fenntarthatóan hozzáférhető faanyagtartalék van. A meglévő kapacitások megőrzéséhez megfelelő stratégiára és tudatos felkészülésre van szükség.

Őrült tempójú fejlesztés folyik a napelemesek érdekében

Remélhetőleg nem marad zárva a jövő év elejétől az a mintegy 11 ezer áramkör – az összesnek mintegy 7 százaléka – a háztartási méretű kiserőművek előtt, amelyek a zárolás 2024. január 1-jei feloldására júliusban még alkalmatlannak minősültek. Ennek érdekében a nyáron tervezettnél nagyobb ütemű fejlesztések szükségesek az E.On, az Opus Titász és az MVM elosztóhálózatain.

Az államtitkár ismertette a hazai elsődleges faipar jövőképét is, ahol a fafelhasználás ösztönzése, a fenntarthatóság biztosítása, a klímavédelmi vállalások teljesítése és az iparifa-alapanyag importfüggőségének mérséklése a cél. Az erdőalapú gazdaság keretein belül a faipar magasabb technológiai szintre emelését a fa komplex hasznosításával, a fatermékpályák elnyújtásával, a hulladék fa újrahasznosításával, a hatékonyság növelésével és innovációval tervezik elérni.