A rezsicsökkentés átalakítása is része a magyar kormány azon vállalásainak, amelyeket az Európai Bizottság csütörtökön jóváhagyott, és amelyeknek köszönhetően Magyarország hozzájuthat 0,9 milliárd euróhoz a REPowerEU program megvalósításához.

20221004 BudapestVillanyóraIllusztrációFotó: Móricz Sabján Simon  MOR  Világgazdaság  VG
A hagyományos mellett okosvillanyórára is szükség lesz.
Fotó: Móricz Sabján Simon / Világgazdaság

 

Kell még egy bólintás

Magyarország azonban csak akkor részesül ebben a 0,9 milliárd eurós előfinanszírozásban a RowerEU-alapokból, ha a bizottság értékelésére négy héten belül az uniós pénzügyminiszterek tanácsa is rábólint. A bizottság által értékelt vállalások között 67 reformintézkedés és 47 beruházás szerepelt az erről kiadott közlemény szerint. Az intézkedések egyike az a vállalás volt – vette észre, majd részletezte a Portfolio –, amely szerint 2025 végéig a lakossági fogyasztók és a mikrovállalkozások az egyetemes szolgáltatási szerződésük mellett önkéntes villamosenergia-vásárlási szerződést is köthessenek, dinamikus árképzéssel. Lényegében tehát az érintett felhasználói kör kiléphet a versenypiacra, ha úgy látja, hogy ott olcsóbban jut villamos energiához. Persze a lehetőséggel csak az okosmérővel rendelkezők tudnak élni.

Nem tudni viszont, hogy ezzel megelégszenek-e majd az uniós pénzügyminiszterek, hiszen e lehetőségben az is benne van, hogy a felhasználók, ha nem akarnak, akkor nem lépnek ki a piacra. Természetesen éppen akkor nem akarnak, amikor a versenypiacon drágább, az egyetemes szolgáltatásban pedig olcsóbb az áram. Ilyenkor megint csak az állam kiadásai nőnek.

Elsődleges cél a saját napelemmel termelt áram eladása

Az Európa Tanács júniusi ajánlásaiban az is szerepel, hogy

Magyarország 2023-ban és 2024-ben a lehető leghamarabb szüntesse meg a szükséghelyzeti energiatámogatást, a kapcsolódó megtakarításokból pedig csökkentse a költségvetési hiányt. Az energia újbóli drágulása esetén csak támogatott új vagy meghosszabbított támogatásról döntsön a kiszolgáltatott helyzetű háztartások és vállalkozások védelme érdekében.

Egy októberi rendelet alapján a hazai lakosok egy része a jövő évtől egyébként is kiléphet a versenypiacra. A lehetőség a háztartási méretű kiserőművel – döntően napelemmel – rendelkezők számára nyílt meg. Itt még többről is van szó, mint vásárlásról, az elsődleges cél a saját napelemmel termelt áram eladása. 

A teljes uniós forráshoz való hozzáférést hozhatja közelebb az Európai Tanács elnöke, Charles Michel és Orbán Viktor miniszterelnök hétfőre tervezett megbeszélése, melyre a december 14–15-i Európai Tanács-ülés előkészítésének keretében kerül sor.