Több mint 7 százalékkal drágult szerda reggel a földgáz a rotterdami energiatőzsdén, januári szállításra. Az energiahordozó jegyzésárát az mozdította fölfelé, hogy fokozódtak a közel-keleti konfliktussal kapcsolatos aggodalmak, miután a húszi fegyveresek újabb támadásokat hajtottak végre a Vörös-tengeren áthaladó hajók ellen. 

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A jemeni székhelyű húszi fegyveresek az MSC United VIII. nevű konténerhajót támadták, miközben az Szaúd-Arábiából Pakisztánba tartott. A jelek szerint nem volt elrettentő ereje, hogy az Egyesült Államok tengeri különítményt hozott létre az ilyen támadások visszaszorítására.  

Néhány cseppfolyósítottföldgáz-szállítmány a Bloomberg hajózási adatai szerint hosszabb, több mint egy hónapig tartó kerülőútra váltott. A földgáz ára januári szállításra 36 euró felett van megawattóránként, ami 50 százalékkal alacsonyabb az év eleji szinteknél. A gáztárolók töltöttségi szintje alapján biztosra vehető, hogy Európa simán átvészeli a telet és a fűtési szezont, így a geopolitikai kockázatok ellenére sem várható nagyobb további áremelkedés – idézett a Bloomberg a Timera Energy elemzéséből. Az időjárás-előrejelzések szerint Európa nagy részén a január eleje is enyhe időt hoz.  

A gázzal együtt a nyersolajjegyzésárak is nőttek szerdán, de csak minimális mértékben.