BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fűtési szezon: ezért használtak sok gázt és áramot eddig a magyar családok

A 2023–2024-es fűtési szezon első felében 156 millió köbméterrel több gázt használtunk fel, mint egy évvel korábban. A hőmérsékleti hatásoktól inkább függő lakossági felhasználás 11,5 százalékkal nőtt. A gazdaság gázfogyasztása a tavalyival nagyjából megegyező mértékű, 1,1 százalékkal volt magasabb. A növekedés jórészt az alacsony bázisra vezethető vissza, az előző fűtési szezonban ugyanis sokat spóroltunk a két legfontosabb energiahordozóból.

Október közepén kezdődött és április közepéig tart, így túl van már a félidőn a hivatalos fűtési szezon. Az első három hónapban a megelőző év azonos időszakához képest 5,4 százalékkal több földgáz és 4,4 százalékkal több áram fogyott Magyarországon. A felhasznált mennyiségek azonban még mindig jelentősen elmaradnak a nemzetközi energiaválság előtti szintektől. A magyar családok biztonságos ellátását a csípősebb tél ellenére is magas gáztárolói töltöttség, pénztárcájuk védelmét pedig a rezsicsökkentés garantálja – írja közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

20230214 BudapestRezsi Illusztráció Közüzemi szolgáltatás Fotó: Bach Máté BPM)Magyar Nemzet
A 2023–2024-es fűtési szezon első felében 156 millió köbméterrel több gázt használtunk fel, mint egy évvel korábban.
Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet

Kiemelik: a 2023–2024-es fűtési szezon első felében 156 millió köbméterrel több gázt használtunk fel, mint egy évvel korábban. A hőmérsékleti hatásoktól inkább függő lakossági felhasználás 11,5 százalékkal nőtt. A gazdaság gázfogyasztása az előző idénnyel megegyezően alakult, mindössze 1,1 százalékkal volt magasabb. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) MVM csoport adatszolgáltatásán alapuló összegzése szerint a villamos energia felhasználásában 4,4 százalékos emelkedés mutatható ki.

Az EM szerint a kismértékű növekedés jórészt az alacsony bázisra vezethető vissza, az előző fűtési szezonban ugyanis sokat spóroltunk a két legfontosabb energiahordozóból. 

  • A földgázfogyasztás 2022. október közepétől 2023. április közepéig negyedével volt alacsonyabb, mint egy esztendővel előtte. 
  • A felhasznált villamos energia mennyisége tavaly 7,5 százalékkal csökkent a tavalyelőttihez képest. 

A legfrissebb adatok szerint tehát a visszaesés nemcsak lefékeződött, hanem valamelyest meg is fordult 2023 végén, 2024 elején. A felhasználás azonban ezzel együtt is bőven a nemzetközi energiaválság előtti szint alatt alakult.

Egész éves összevetésben tovább mérséklődött a Magyarországon felhasznált földgáz és villamos energia mennyisége 2023-ban. 

Gázból mindössze 8,5 milliárd köbméter fogyott tavaly, 2,5 milliárd köbméterrel, 23 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben. A villamosenergia-felhasználás több mint 2,1 terawattórával, 4,5 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző évinél.

Az uniós módszertan alapján az elmúlt öt év átlagához mérve a földgázfogyasztás az elvárt mértéket meghaladva, 17,4 százalékkal csökkent. A minisztérium úgy fogalmaz, hogy

a nagyarányú megtakarítások mérséklik Magyarország importkitettségét, miközben erősítik az energiaszuverenitást.

Az ellátás zavartalanságának fontos garanciája, hogy a hazai gáztárolók töltöttsége csak a napokban csökkent 80 százalék alá. A valós helyzetet pontosabban tükröző fogyasztásarányos adat 52 százalék, ami a harmadik legmagasabb érték Európában, az uniós átlagnak több mint a kétszerese. A még elérhető tartalékok a tavalyi lakossági fogyasztás több mint másfélszeresét teszik ki – hangsúlyozzák, hozzátéve, a magyar családok a keményebb mínuszokban is nagy biztonsággal tarthatják melegen otthonaikat, miközben változatlanul Európában a legolcsóbban jutnak hozzá a legfontosabb energiahordozókhoz. 

A legutóbbi adatok szerint a földgáz esetében tíz háztartásból kilenc, az áramnál pedig nyolc a rezsivédett sáv alatt maradt. A rezsicsökkentés tehát működik, a kormány ezért a továbbiakban is kiáll a Brüsszel és a baloldal által folyamatosan támadott intézkedés mellett – zárul a közlemény.

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, a mostani tartósan hideg időben, 4,1 Celsius-fokos átlaghőmérséklet mellett január 22-én, fél órával napnyugta után, a 17.00 és 17.15 közötti negyedórában új történelmi szintre emelkedett a magyarországi villamosenergia-rendszer terhelése. Az ekkor regisztrált 7441 megawatt 45 megawattal haladja meg a 2022. január 25-én, csaknem napra pontosan két évvel ezelőtt mért előző rekordot, amelyet mínusz 2,6 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett jegyeztek fel.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.