Egy modellezett kétkeresős budapesti háztartás villamos energia- és földgáz-fogyasztásának a 2,5 százalékát vitte el tavaly decemberben az átlagos mennyiségű földgáz és áram árának a kifizetése – számolta ki aktuális havi elemzésében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH)

Young,Woman,Taking,Laundry,Out,Of,Washing,Machine,At,Home
A MEKH modelljében évi 2200 kilowattórás felhasználás szerepel
Fotó: Shutterstock

A modell csak modell, de sokat mutat

Ez nem tűnik soknak, csakhogy egy lakás, vagy családi ház (Budapesten is sok családi ház van) rezsijének számos további eleme van, teljes fenntartási költsége pedig (például a társasházak közös költsége miatt) még magasabb.

A 2,5 százalékos hányadtól jelentősen eltérhetnek az egyes háztartások adatai az eltérő adottságaik miatt. A MEKH eleve két keresőt feltételez, miközben van bőven egykeresős is, és az energiafelhasználás szempontjából az sem mindegy, hogy a keresők hány főt tartanak el. A hivatal nem írja, hogy mekkora átlagkeresettel számol, de ez az adat elérhető a Központi Statisztikai Hivatalnál.

A modellben átlagosként figyelembe vett mennyiség villamos energiából évi 2200 kilowattóra, földgázból 10 000 kilowattóra. A MEKH tehát az áram esetében a tavaly augusztustól hatályos jogszabályban foglalt 2523 kilowattóránál kisebb felhasználást feltételez, a gáz esetében pedig a 18 241 kilowattóránál (ami az eredetileg megadott 1729 köbméterből átváltott mennyiség) valamivel nagyobbat. Ugyanakkor a MEKH a saját modelljében használt mennyiségeket sokkal korábban határozta meg, mint a jogalkotó a takarékoskodásra ösztönző jogszabályban leírtakat. A hivatal által kalkulálttól tehát amiatt is eltérhet felfelé egy adott háztartás jövedelmének és rezsiköltségének hányadosa, hogy a háztartás a jogszabályban megadottnál több áramot, vagy gázt használ, hiszen így a növekvő mennyiség mellett a magasabb tarifába kerülés is növelheti a számláját. Az pedig csökkentheti, ha igyekszik minél kevesebbet fogyasztani, nehogy kicsússzon az átlagfogyasztásból.      

A közzétett adat jelentősége azonban az előbbi részletektől eltérően az, hogy 

egy modellezett budapesti háztartás jövedelméből az áram- és gázszámla kifizetése által elvitt 2,5 százalék sokkal kisebb arány, mint az európai országok fővárosainak többségében.

Ennél csak a londoni 2,1 százalékos és a luxembourgi 1,6 százalékos arány volt kedvezőbb.

Nem meglepő a pozíció javulása

A Budapestre kimutatott hányad lassú csökkenése várható annak fényében, hogy a tarifák változatlanok és a jövedelmek nőnek. E kézenfekvő csökkenés kiolvasható a MEKH (diagramunkon szemléltetett) korábbi adataiból is. Eszerint 2022 decemberében még 2,5 százalékos volt az arány, 2020 decemberében pedig 3,0 százalékos, amivel Budapest akkor még vastagon az európai középmezőnyben volt. A még korábbi, a rezsicsökkentés kezdetéig visszavezethető adatok természetesen még rosszabbak: 2013-ban a modellezett háztartás a jövedelmének az 5,9 százalékát költötte az áram- és a gázszámla kifizetésére. A MEKH honlapján lévő nemzetközi árösszehasonlítások közül a 2013-as a legrégebbi.)

javított
Egy modellezett* kétkeresős budapesti háztartás áram- és gázszámlája
 

A legfrissebb európai adatok alapján tavaly decemberben a szófiai modellezett háztartások e mutatója volt a legrosszabb, mégpedig 7,6 százalékos, amelyet a lisszaboniak (7,1 százalék) és a prágaiak (6,6 százalék) követtek.