Közzétette a Plusz Program első pályázati szakaszának összesített eredményeit az Energiaügyi Minisztérium (EM). 

20230613  Zalaegerszeg Magánkezdeményezésként alig egy hónap alatt fejlesztette ki az Envirosense Hungary Kft. és a Solar ViewPoint Kft. Debrecen Napenergia Térképét. A részben ingyenes szolgáltatást mostantól az Zalaegerszegi magán- és céges beruházók is elérhetik, sajtótájékoztató keretében tájékoztatták az érdeklődőket. Fotó: Pezzetta Umberto pu Zalai Hírlap
Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A kormány 75 milliárd forinttal támogatja a magyar családokat a modern napelemes rendszerek telepítésében, a zöldenergia termelésében és tárolásában. A kivitelezők előregisztrációja december 4-én indult el, a lakossági pályázóké pedig holnap kezdődik. Érdemes tehát röviden áttekinteni, hogy a vállalkozók körében milyen érdeklődést váltott ki eddig a kiírás

írta vasárnap Facebook-oldalán a szaktárca.

Jelenleg 555 iparági cég rendelkezik jóváhagyott regisztrációval. A még zajló értékelések és hiánypótlások után számuk további mintegy százzal növekedhet a minisztérium közlése szerint. 

A legtöbb vállalkozás jelentkezését 

  • Pest vármegyére (402) 
  • és Budapestre (377) fogadta már el a támogató. 
  • Háromszáznál több céget regisztráltak továbbá Fejérben (331), 
  • Veszprémben (317), 
  • Bács-Kiskunban (309), 
  • Komárom-Esztergomban (308) 
  • és Győr-Moson-Sopronban (304). 

Még a lista túlsó végén álló Baranyában is legalább 238 lehetséges kivitelező kínálhat bőséges választékot a pályázók számára. A még nyitott jelentkezések elbírálása után az elérhető vállalkozók száma Pest vármegyében meghaladhatja, a fővárosban pedig megközelítheti a félezret. Egy kivitelező természetesen több vármegyében is végezhet munkát.

Folyamatos a termékek felvonultatása és ellenőriztetése is, mostanáig darabra pontosan 555 eszközre nyújtottak be regisztrációs kérelmet. 

A pályázatot övező figyelem élénkülését jelzi az EM szerint, hogy a támogatóhoz intézett több mint 4400 telefonos és írásos ügyfélszolgálati megkeresés hozzávetőleg fele az elmúlt egy hétben érkezett be. 

Az ingatlanonként akár ötmillió forinttal támogatott beruházásoknak köszönhetően napelemből és energiatárolóból álló rendszerekkel bővülhetnek tovább a hazai napenergia-kapacitások. A háztartások kiadásainak kétharmadát az állam vállalja át, a fejlesztési költségek így legfeljebb tíz év alatt megtérülhetnek. A programban részt vevő mintegy 15 ezer család saját célra termelhet és tárolhat zöldenergiát, a nagyobb arányú önellátással csökkentve áramszámláit is. 

Fénysebességgel nő a hazai napelemes rendszerek teljesítménye

A napelemes rendszerek beépített teljesítménye 2024 elejére 1632 megawattal nőtt Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a 2023-as bővülés több mint másfélszerese volt a 2022-es rekordteljesítménynek.