A január 15-én megnyíló lehetőséggel élő háztartások vissza nem térítendő forrást kaphatnak a zöldenergia termeléséhez és későbbi fogyasztásra való eltárolásához. A családok hétfőtől nyújthatják be előregisztrációs kérelmeiket. A folytatásban a sikeres előregisztrációt követően adhatnak majd be támogatási kérelmet a már megkötött kivitelezői szerződéssel rendelkezők. A kormány ingatlanonként akár 5 millió forintos hozzájárulással segíti a családokat áramszámlájuk csökkentésében – írta az Energiaügyi Minisztérium.

NG2019_0499
Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

A 75 milliárd forintos keretösszegű Plusz Program lehetőséget teremt a saját tulajdonú lakóingatlannal, haszonélvezeti joggal vagy lízingszerződéssel rendelkező magánszemélyek számára, hogy vissza nem térítendő támogatással megújuló energiaforrással lássák el lakóépületeiket. 

A beruházásoknak köszönhetően napelemből és tárolóból álló rendszerekkel bővülhetnek tovább a hazai napenergia-kapacitások. A költségek kétharmadának átvállalásával a háztartások kiadásai legfeljebb tíz év alatt megtérülhetnek. A támogatott családok nagyobb mértékben válnak képessé az energetikai szempontú öngondoskodásra, hatékonyabban mérsékelhetik rezsiterheiket.

A január 15-én 10 órától élesedő lakossági előregisztrációhoz ügyfélkapus azonosító szükséges. Alapdokumentumként minden pályázónak fel kell töltenie személyi okmányait, a lakóingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapját és a legutolsó elszámolási időszakra vonatkozó villamosenergia-számlát. Egyes speciális esetekben további nyilatkozatok, meghatalmazás csatolására is szükség lehet.

Az előregisztráció jóváhagyásáról a támogató 15 munkanapon belül dönt. A pályázó ezután jelölheti ki a három lehetséges kivitelezőt, akik közül a rendszeren keresztül beérkező ajánlataik alapján választhat. Támogatási kérelmeket az aláírt kivitelezői szerződéssel rendelkezők nyújthatnak majd be. Az adminisztrációt jelentősen megkönnyíti a szerződésminta kötelező használata. A kérelem kedvező elbírálása esetén a támogatói okirat kiadásával válik hatályossá a vállalkozási szerződés. A program jóvoltából megépülő modern napelemes rendszerek automatikusan bruttó elszámolásban működnek majd. 

Fénysebességgel nő a hazai napelemes rendszerek teljesítménye

A napelemes rendszerek beépített teljesítménye 2024 elejére 1632 megawattal nőtt Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a 2023-as bővülés több mint másfélszerese volt a 2022-es rekordteljesítménynek.