Új csúccsal, 5600 megawatt fölé emelkedett tavaly év végére az összes hazai kapacitás. Az előzőleg 2030-ra várt teljesítmény így akár már idén rendelkezésre állhat. A következő évtized elejére a korábbi vállalás kétszerese – 12 gigawatt – az új mennyiségi cél.

Installation of solar panels on a house roof.
A statisztikai adatok szerint már a következő étized elejére tervezett teljesítménynél tartunk
 Fotó: AFP

Pozitív meglepetést okoztak a számok

Az átviteli rendszerirányító MAVIR előzetes adatai szerint 2024 elejéig (5649 megawatt) az ipari naperőművek 3332 megawattját a háztartási méretű létesítmények 2317 megawattja egészíti ki. A 2023-as növekedés nemcsak bármely korábbi esztendő adatát múlja felül, hanem több új kapacitást is jelent annál, mint amennyi 2020-ig kiépült (1415 megawatt) – közölte az Energiaügyi Minisztérium. 

A tavalyi bővülés közel fele-fele arányban származott az ipari és a háztartási méretű erőművek üzembe helyezéséből. Az 50 kilowatt feletti naperőműparkok múlt nyáron érték el eddigi teljesítménycsúcsukat, augusztus 12-én déltájban több mint 2731 megawattot termelve.

A háztartási méretű kiserőművek darabszáma 2023-ban felülmúlta a negyedmilliót. Már negyedével több ilyen létesítmény működik tehát hazánkban, mint amennyit a korábbi becslés 2030-ra tartott elérhetőnek. 

A népszámlálási adatok szerint a 2010 után épült, legalább 100 négyzetméteres lakóingatlanok több mint negyedén van napelem.

Ösztönző központi támogatások idén is

A zöldenergia fokozott hasznosítását 2024-ben számos kedvező változással, szabályozási és pénzügyi eszközökkel egyaránt ösztönzi a kormány. A háztartásokat 75 milliárd forint keretösszegű pályázat támogatja a napelemet és tárolót egyszerre tartalmazó modern rendszerek telepítésében. A Napenergia Plusz Program jóvoltából a lakossági felhasználók körében is folytatódhat a napenergia térnyerése Magyarországon. A hazai vállalkozásokat egy januárban induló önálló kiírás támogatja a tárolók létesítésében.

Nincs könnyű dolga a rendszerirányítónak

Az időjárásfüggő megújuló eneregiaforrások gyors elterjedése komoly kihívások elé állítja a hálózatüzemeltetőket és a rendszerirányítót. A MAVIR a tavalyelőtti 293-hoz képest tavaly 1045 negyedórában tapasztalt 400 megawattot meghaladó kiegyenlítetlenséget. 

Solar Photovoltaic Power Generation in The Desert in Hami
A következő évekre tervezett fejlesztések további több ezer megawattnyi zöldenergia-termelő teljesítmény biztonságos befogadását alapozzák meg
Fotó: AFP

Jelentősen megszaporodtak a nulla vagy negatív áras órák is a hazai áramtőzsdén, 2023-ban összesen 96 volt belőlük, több, mint a megelőző tíz évben összesen. A szaktárca megfogalmazása szerint „a megújuló teljesítmény ugrásszerű növekedéséhez jelentős hálózati és tárolói beruházásokkal szükséges alkalmazkodni az ellátás biztonságának megőrzése érdekében.”  

A következő évekre tervezett fejlesztések további több ezer megawattnyi zöldenergia-termelő teljesítmény biztonságos befogadását alapozzák meg. A villamosenergia-rendszer terhelését csökkentik, rugalmasságát növelik az energiatárolói beruházások is. A cégeknek szóló 62 milliárd forintos pályázat eredményeként a jelenlegi összteljesítményt hússzorosan felülmúló ipari tárolói kapacitás épülhet ki 2026 nyarára.