Új napelemes pályázat indul, amelynek keretében 75 milliárd forint támogatást nyújtanak napelemek telepítésére és a megtermelt energia tárolására – közölte Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a kormány Facebook-oldalán.

Fotó: Váli Miklós / MTI

Útnak indul a Plusz program – közölte Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a kormány Facebook-oldalán. Hozzátette, hogy a kormány olyan modern háztartási kiserőművek létesítéséről döntött, amelyek nemcsak a napelemek telepítését, hanem az energiatárolást is magukban foglalják.

Ezért olyan pályázatot írunk ki, amely támogatja a családok számára az általuk megtermelt zöldenergia felhasználását és tárolását is

– hangsúlyozta az államtitkár.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a 75 milliárd forintos keretösszegű pályázatban a családok vissza nem térítendő támogatást kapnak, ami a költségeik 65 százalékát fedezi.

Napelem: megjelent a várva várt kormánydöntés – óriási támogatási program indul

Pályázat indul a bruttó elszámolásba kerülő lakossági felhasználóknak. A keret több tízmilliárd forint.

Ahogy az megírtuk, kormányhatározat jelent meg a csütörtök esti Magyar Közlönyben a Napenergia Plusz programról. Ebben a kabinet döntött a program megvalósításáról azért, hogy ezzel segítse a modern napelemes rendszerek létesítését, illetve a családok által megtermelt zöldenergia felhasználását és tárolását. A határozat szövegéből kiderül, hogy kormány egyetért a napelemes háztartási méretű kiserőművek, valamint energiatárolók támogatásával. 

Ez azokra vonatkozik, akik a bruttó elszámolásba kerülő lakossági felhasználók. A program keretösszege kifejezetten magas, 

75,8 milliárd forint.

Mindez a gazdaságvédelmi alap „energia- és klímapolitikai modernizációs rendszer” fejezeti kezelésű előirányzat terhére. 

A kormány felkérte az energiaügyi minisztert, hogy dolgozza ki a programot, ennek határideje 2024. január 1. Egyúttal felhatalmazta a területfejlesztési minisztert, hogy a Nemzeti helyreállítási tervben szereplő, jelen kormánydöntéssel érintett programot zárja le, és kezdje meg az Európai Bizottsággal a tárgyalásokat a Nemzeti helyreállítási terv módosításáról.