A Photon Energy azzal a céllal kíván egy naperőművet építeni ügyfele, a járműiparban aktív Clarion Hungary telephelyén, hogy a létesítmény áramával 20 éven keresztül kiszolgálhassa a Clariont.

Solar Farm. Green Fields Blue Sky, Sustainable Renewable Energy.
A helyben termelt áramot használja majd a Clarion (képünk illusztráció).
Fotó: Getty images

 

Az erőműből közvetlenül a felhasználóhoz kerül az áram

A Photon Energy közleménye szerint az erről szóló megállapodás egy 630 kilowatt teljesítményű naperőmű építését és üzemeltetését rögzíti. Az erőmű a tervek szerint 13,5 gigawattóra villamos energiát fog előállítani az említett, szerződéses időszakban. A közvetlen eladó a Photon New Energy Alfa Kft., a naperőmű által termelt áram egészét pedig a Forvia Clarion Hungary fogja megvásárolni. A társaság az autóiparban aktív Forvia leányvállalata. A kulcsrakész megoldásra támaszkodva csökkenhet a Forvia szénlábnyoma, és hosszú távon nagyot eshet az energiaköltsége.

„A megállapodás újabb mérföldkő a Photon Energy számára, amely tovább erősíti pozíciónkat a magyar piacon, és bővíti kínálatunkat az ipari szektor számára” – idézi a közlemény Georg Hotart, a Photon Energy Group vezérigazgatóját. Georg Hotar úgy látja, hogy a mostani az első lépés azon az úton, amelynek végcélja, hogy a cége vezető szolgáltatóvá váljon a kelet-közép-európai térség kereskedelmi és ipari energiafelhasználói számára a helyszíni PPA-megoldások terén. (A PPA – Power Purchase Agreement – hosszú távú zöldáram-vásárlási szerződés közvetlenül a zöldenergia-termelő és a felhasználó vállalat között – a szerk.)

Zöldebbé válik a termelés

A Photon Energy kelet-nyugati tájolású szerkezettel tudja maximalizálni a korlátozott területre telepített kapacitást, ezzel a telephely éves villamosenergia-fogyasztásának körülbelül az ötödét fedezheti. A tervek szerint 1236 egyoldalas modul telepítésére kerül sor. Az általuk 20 év alatt megtermelt, 13,5 gigawattóra árammal a becslések szerint 3670 tonna szén-dioxid kibocsátása előzhető meg. 

Fotovoltaikus erőművekből álló portfóliója részeként a Photon Energy 51,8 megawattnyi összesített termelési kapacitást birtokol és üzemeltet Magyarországon, és több mint 180 megawatt összkapacitású magyarországi fotovoltaikus eszközhöz nyújt üzemeltető és karbantartó szolgáltatást.