Döntő pillanatban újul meg a nukleáris energia iránti érdeklődés – véli Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A Nemzetközi Energia-ügynökség (IEA) forgatókönyve szerint 2050-ig a nukleáris kapacitás több mint a kétszeresének nő, és a megújuló energiák veszik át a globális villamosenergia-ellátás szén-dioxid-mentesítésének legnagyobb részét. Az Európai Bizottság is úgy számol, hogy a megújuló energiaforrások túlnyomórészt az atomenergiával egészülnek ki, és 2050-re az EU villamosenergia-termelésének gerincét képezik.

BRUSSELS, BELGIUM - MAY 19: An aerial view of Atomium, a 102-meter-high made up of nine spheres, built for the Expo 58 World Fair in 1958, in Brussels, Belgium on May 19, 2023. Brussels hosts meetings of the European Union and NATO and is known as the capital of the EU. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Összeült a világ atomipara / Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP

 

Csökken az atomenergia súlya

Azonban – ismerte el az Európai Bizottság elnöke a brüsszeli „első atomfórumon”, az Európai Nukleáris Szövetség csúcstalálkozóján – a nukleáris technológiák jövője aligha van biztosítva. A technológia részesedése a legtöbb piacon lassan csökken, a hányada pedig csak 9 százalék a globális villamosenergia-mixben, holott 1988-ban még 18 százalék volt. Bár az Európai Unióban a jelenlegi 22 százalékos részesedésével még mindig a legnagyobb áramtermelő forrás, az 1990-es súlya még 33 százalék körül volt.

Ahhoz, hogy változás történjen, Ursula von der Leyen szerint a legfontosabb az új befektetések biztosítása. E beruházásoknak már ebben az évtizedben fel kell gyorsulniuk, és a 2030-as években új magasságokat kell elérniük, hogy teljesítsék a párizsi megállapodás célját. Ezt a kormányoknak is támogatniuk kell, elsősorban a finanszírozás érdekében, továbbá, hogy az atomenergiának az áramellátás biztonságához való hozzájárulását megfelelően értékeljék és díjazzák. 

Ám ez fegyelmet is követel az atomenergia-ipar részéről, az atomerőművek építése ugyanis gyakran késik, és jelentősen túllépi az eredeti költségkeretét.

A harmadik feladat új lehetőségek keresése a tiszta átmenetek támogatására. E pontban a bizottság elnöke a nukleáris energiával előállított, azaz szén-dioxid-mentesen termelt hőről és alacsony kibocsátású hidrogénről beszélt.

Kiemelte és sürgősnek nevezte a meglévő atomerőművek élettartamának meghosszabbítását. „Tekintettel az éghajlati kihívás sürgősségére, az országoknak alaposan meg kell fontolniuk lehetőségeiket, mielőtt lemondanak egy könnyen elérhető, alacsony kibocsátású villamosenergia-forrásról” – jelentette ki. Utolsó feladatként az innovációt említette, főként a kis moduláris reaktorok (SMR) terén. Ilyenből világszerte több mint 80 projekt indult, és több uniós tagország jelezte, hogy érdeklődik irántuk.

Orbán Viktor: mindannyiunk érdeke, hogy az atomenergia ne váljon geopolitikai konfliktusok túszává

„A közelmúltban tapasztalt kihívások tovább növelték az energiabiztonság megteremtésének és az energia értékesítésének jelentőségét. A kérdés teljesen nyilvánvalóvá vált: hogyan tudunk nagy mennyiségű villamos energiát előállítani olcsó, biztonságos, fenntartható és környezetbarát módon? A válasz egyértelmű, egyedül az atomenergiából előállított villamos energia az, amely egyszerre képes kielégíteni mindezeket a követelményeket” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a rendezvényen a Magyar Nemzet cikke szerint. A miniszterelnök felidézte, hogy Magyarország csaknem öt évtizede használja az atomenergiát, amely stabil alapot ad energiaellátásunk biztonsága érdekében. A megtermelt villamos energia felét az atomerőművünk biztosítja, amely a villamosenergia-igényünk harmadát fedezi. 

Magyarország e tapasztalatok alapján döntött a meglévő kapacitások fenntartásáról és arról, hogy 70 százalékra növeli az atomenergia részesedését az országos villamosenergia-ellátásban.

Orbán Viktor ismertette, hogy a jelenlegi állás szerint a következő évtized elején 2400 megawattnyi új kapacitás csatlakozik a hálózatra, amivel elérhető évi három és fél milliárd köbméter földgáz importjának kiváltása.

Kicsit későn ébredt néhány ország

Mindazonáltal a Bloomberg arra jut a brüsszeli találkozó alkalmából készített összeállításában, hogy túl későn és túl szerény mértékben születettek meg Európában az atomipar újjáélesztési tervei. A mostani hatalmas költségek és új innovációk is csak azt szolgálják, hogy az ágazat a jelenlegi piaci részesedésének megtartásáért küzd. Az Emmanuel Macron francia elnök vezette csoport csatlakozott a most először megrendezett nukleáris csúcstalálkozóhoz. Jelen vannak Kína és az Egyesült Államok képviselői is. A találkozó helyszínét szimbolikusnak nevezi a hírügynökség, hiszen a belga főváros egyik ékessége, a 100 méter magas Atomium közelében tartották meg. 

A hírügynökség kiemeli, hogy Ukrajna orosz inváziója segített felkelteni az atomtechnológia iránti európai érdeklődést, ám a terület fejlesztésének több évtizedes elhanyagolását nem lesz könnyű helyrehozni. 

Míg Kínában jelenleg 23 atomreaktor épül, addig az EU-ban csak kettő: egy Szlovákiában és egy Franciaországban.

Németország, amely egykor úttörő volt, tavaly szakított az atomenergiával közbiztonsági aggályokra hivatkozva.

Csúszik a fosszilis tüzelésű erőművek megfelelő helyettesítésére alkalmas kis moduláris reaktorok fejlesztése. Bár a technológia iránt érdeklődik tizenöt uniós tagország, még legalább egy évtizedet kell várni az SMR-ek sorozatgyártására. Kínában és Oroszországban már működnek ilyenek. Határozottan későn van Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója szerint.

Nehezen jön össze a finanszírozás

Európa és az Egyesült Államok atomreaktorainak nagy része még mindig orosz nukleáris üzemanyagot használ. Közben a nehézipar kulcsfontosságú ágazatainak új kapacitásokra van szüksége, de a nukleáris szakemberek, tudósok életkora közeledik a nyugdíjhoz, és nem tudni, ki áll a helyükre. (Arról, hogy ez Magyarországon is milyen nagy probléma, a közelmúltban írt a Világgazdaság.) Az EU-ban az ezt az ágazatot támogató kutatóközpont költségvetése 20 százalékkal csökkent. A legnagyobb kihívás azonban a finanszírozás és a befektetők felkutatása. Egy új reaktor átlagos tőkeköltsége Franciaországban 9 dollár millió megawattonként, háromszor nagyobb, mint Kínában a BloombergNEF szerint. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség általános főigazgatója is arra panaszkodik, hogy a nukleáris ágazatot nem támogatják a nemzetközi pénzügyi intézmények. Sokuknál még most is vannak olyan rendelkezések, amelyek kizárják az atomenergiát, ami abszurd Rafael Grossi szerint.