BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
LANG6107

Kínai szakértők jelennek meg a magyar energiagazdaság számos pontján

A Kínával való együttműködés területeit és előnyeit is felsorolta a Híradónak adott nyilatkozatában Lantos Csaba energiaügyi miniszter. A kínai szakemberek besegítenek Magyarország zöldátállásába.

A jövő a zöldenergiáé – hangsúlyozta Lantos Csaba energiaügyi miniszter –, az átállásban pedig Kína segíthet Magyarországnak. Mint a Hirado.hu-nak kifejtette, a hazai szakemberek a kínai partnerekkel a tiszta energia, a fenntartható energiatermelés, a zöldtechnológiai innováció területén dolgoznak majd együtt.

elektromos-auto-01-aj
20240110 Miskolc
Magyarországon 2022 elejéhez képest megduplázódott a zöld rendszámos járm?vek száma - olvasható az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalának keddi bejegyzésében. 

Fotó: Ádám János ÁJ
Észak-Magyarország
Képen: zöld rendszámú elektromos autó töltés közben egy töltöállomáson (illusztráció)
A kínai szakemberek az elektromobilitás fejlesztésébe is besegítenek / Fotó: Ádám János / Észak-Magyarország

 

Kínaiak mindenütt

Közlése szerint fontos, hogy legyenek úgynevezett szivattyús energiatározók. Kínai mérnökök bevonásával keresik a megfelelő helyszínt legalább egy ilyen erőmű felépítésére. A technológia lényege, hogy az olcsó többletárammal – amely például napelemekből származhat – a két tározó közül az alacsonyabban fekvőből a felsőbe szivattyúzzák a vizet, amelyet a fogyasztási igényekhez igazodva később leeresztenek egy vízerőművön keresztül, így viszonylag kis veszteséggel lehet újból áramot előállítani. A kétoldalú megállapodások érintik

  • a nukleáris kutatás-fejlesztési, képzési együttműködéseket,
  • az elektromos autók töltőhálózatának bővítését
  • és annak vizsgálatát is, hogy közösen össze tudják-e kötni a hazai és a szerbiai kőolajvezeték-rendszereket.

A miniszter kitért arra is, hogy uniós soros elnökként sem engednek abból, hogy a nemzeti energiamix meghatározásának tagállami hatáskörben kell maradnia. Megvédik a rezsicsökkentést, amely Európa legalacsonyabb áram- és gázárait garantálja a magyar családok számára. A túlhajtott zöldideológia helyett a kormány a zöldenergia észszerű termelése és tárolása mellett kötelezte el magát. Azt a közös felismerést is igyekeznek elősegíteni, hogy az időjárásfüggő termelők villámgyors terjedésével lépést kell tartania az áramhálózati korszerűsítéseknek.

Gázfüggést cserélt Európa

Szólt arról is, hogy egy készülő újabb szankciós csomagban az orosz LNG behozatalának tilalma is felmerült lehetőségként, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, a hasonló intézkedések lényegében hatástalanok. 

Összességében azt lehet mondani, hogy Európa az orosz energiafüggést lecserélte az amerikai energiafüggésre.

Magyarország pedig igenis keresi az újabb forrásokat, azeri, török, katari irányból is érkezhet ide földgáz. Fokozzák a belföldi termelést, és a nagyjából ötödével alacsonyabb fogyasztás tovább erősíti az ellátás biztonságát – mutatott rá.

Az akkumulátorgyárak szükségességéről azt mondta: a globális felmelegedés miatt tenni kell azért, hogy kevesebb üvegházhatású gáz, kevesebb szén-dioxid kerüljön a levegőbe. Magyarország ebben jól halad, az 1990-es bázishoz képest 37 százalékos csökkentést ért el már 2022-re. A korábban 2030-ig előirányzott 40 százalékos célszámot ezen felbátorodva emelték meg 50 százalékra. Úgy fogalmazott, hogy az autóipar hatalmas fordulat előtt áll. Megjegyezte: „Ha benne szeretnénk maradni, és élen járni a globális versenyben, muszáj, hogy a gyártásban megőrizzük, a kutatás-fejlesztésben tovább javítsuk a kivívott helyünket.”

Júniustól lehet otthonfelújítási támogatásra pályázni

Az új otthonfelújítási programról, amelyben az 1990 végéig megépült családi házak szigetelésére, nyílászárócseréjére, fűtés-korszerűsítésére lesz lehetőség, elmondta: május végén indul a program saját honlapja. Júniusban pályázhatnak majd támogatásra az MFB Bank Pont Plusz fiókjaiban a felújításra készülők. A pályázat egyik feltétele, hogy 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni, ezért a tulajdonosnak egy szakértő által kiállított energetikai tanúsítványt kell kérnie. 

A támogatható beruházási érték 7 millió forint, ebből 1 millió forint önrészt kell biztosítania az állampolgárnak.

A kamatmentes hitelrész mellett az adott járás és a kérelmező magánszemély jövedelmi helyzetének függvényében 2,5–3,5 millió forint lehet a vissza nem térítendő forrás. Az otthonfelújítási program a fogyasztás csökkentésével járul hozzá Magyarország energiaszuverenitásának megerősítéséhez. Mintegy 130 milliárd forintnyi beruházási igényt generál, amivel élénkíti az építőipart, elősegíti a gazdaság újraindítását.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.