Szombaton megismétlik az SLS rakéta újabb kilövését az Orion kapszulával, amely a tervek szerint megkerüli a Holdat, majd a Csendes-óceánba zuhan. Az ügynökség augusztus 29-én megkísérelte az indítást, de a motor hűtésével kapcsolatos problémák miatt a kísérletet feladták. Akkori hírek szerint a legközelebbi lehetőség a kilövésre szeptember 2. lett volna, ám most úgy tűnik, találtak egy korábbi alkalmas időpontot. A NASA most bejelentette, hogy az új kísérlet szeptember 3-án lehet, egy kétórás ablakban, helyi idő szerint 14:17-től (magyar idő szerint 20:17-től).

Countdown for Artemis moon mission launch on hold
Fotó: Cristobal Herrera-Ulashkevich / MTI

Az amerikai űrügynökség a tervek szerint hétfőn indította volna útjára az Oriont. A dolog egyik érdekessége, hogy a NASA 1972 óta most először tervez embereket juttatni a Holdra. A lefújt, egyelőre űrhajósok nélküli tesztküldetés nagyrészt a NASA Space Launch System (SLS) nevű hordozórakétájának teljesítményén fog múlni, amely a jövőbeni projektekben is kulcsszerepet fog játszani. 

A mostani küldetésen személyzet nélkül indul útjára az űrkapszula, de ha minden megfelelően működik, akkor a következő alkalommal már az asztronauták is a fedélzetre léphetnek, akik 2024-től kezdődően egyre összetettebb küldetéseken vesznek részt. Várhatóan több mint 200 ezer ember sorakozik majd fel a Kennedy Űrközpont körüli strandokon, hogy élőben láthassák az űrkapszula kilövését.

A NASA mérnökei abban bíznak, hogy sikerül leküzdeniük azokat a problémákat, amelyek miatt a rakéta nem indult hétfőn, a kilövés időpontját pedig a csütörtöki utolsó tárgyalások után erősítik meg. Az Artemis 1. küldetés 42 napig fog tartani, az Orion kapszulának 450 ezer kilométer távolságra kell eljutnia a Földtől.