Indul a holdrakéta, folyik a visszaszámlálás, élőben nézhetjük a fellövést. A NASA készen áll a holdkutatás új korszakának elindítására: az Artemis projekt keretében induló Orion űrkapszula célja, hogy ötven év kihagyás után ismét embereket juttasson a Hold felszínére. A misszió célja, hogy megalapozza a 2040-es évekre tervezett, Marsra indított repüléseket – tudatta a BBC.

Preparation for Artemis 1 mission
Fotó: Joel Kowsky / Handout / MTI

 

A tervek szerint az űrhajó nagy ívben megkerüli a Holdat, majd hat hét múlva a Csendes-óceánba zuhan le.

 

Ezen a küldetésen személyzet nélkül útjára az űrkapszula, de ha minden megfelelően működik, akkor a következő alkalommal már az asztronauták is a fedélzetre léphetnek, akik 2024-től kezdődően egyre összetettebb küldetéseken vesznek részt. Várhatóan több mint 200 ezer ember sorakozik majd fel a Kennedy körüli strandokon, hogy élőben láthassák az űrkapszula kilövését. 

A Space Launch System (SLS) hordozórakéta 39,1 meganewton tolóerővel fog kilőni a platformról. Ez közel 15 százalékkal több, mint a Saturn V rakétáké, amelyek az Apollo űrhajósokat küldték a Holdra az 1960-as és 70-es években.

A mérnökök leginkább arra kíváncsiak a tesztrepülés során, hogy az Orion hőpajzsa megbirkózik-e a Föld légkörébe való visszatéréskor fellépő szélsőséges hőmérséklettel. Az Orion nagyon gyorsan érkezik majd visza a légkörbe, 38 ezer kilométer per órás sebességgel, azaz a hangsebesség 32-szeresével.