Szeptember 5-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az Alkalmazott Matematikai Napok keretében megvalósuló konferencián tar előadást a grafénkutatási eredményeiért Nobel-díjjal elismert Sir Konsztantyin Szergejevics Novoszelov, a Manchesteri Egyetem professzora. A kiemelkedő eredményességű kutatókat Budapestre invitáló konferenciát a sorozatot elindító és aktívan gondozó műegyetemi professzor, Domokos Gábor 60. születésnapja alkalmából rendezik meg – közölte a Műegyetem. 

Sir Konsztantyin Szergejevics Novoszelov. Fotó: www.graphene.manchester.ac.uk

A rendezvényt Czigány Tibor, a BME rektora nyitja meg, majd Szemerédi Endre Abel-díjas matematikus mond köszöntőt, a nyitó előadást pedig Konsztantyin Novoszelov tartja.

Sir Konsztantyin Szergejevics Novoszelov 1974-ben született. 1997-ben diplomázott Moszkvában, PhD-értekezését Hollandiában, Nijmengenben védte meg a Radboud Egyetemen, és 2001 óta a Manchesteri Egyetemen kutat. Itt jutottak el Andre Geimmel közösen a grafén előállítási módjának felfedezéséhez, amelyet 2010-ben Nobel-díjjal ismertek el.

Novoszelov kutatási területe rendkívül széles: a szupravezetéstől a ferromágnesességig, az anyagtudománytól a biofizikáig terjed az érdeklődése. Úttörő munkássága során az elektronika, a fotonika, a kompozit anyagok fizikájának és kémiájának területein találta meg a grafén legváltozatosabb alkalmazásait. Kutatásait a Nobel-díj mellett számos más kitüntetéssel ismerte el a nemzetközi tudományos közösség. Több kiemelkedő tudományos társaság (Royal Society, US National Academy of Sciences) tagja.

A mainál százszor gyorsabbá válhat az internet a legerősebb anyaggal

A grafént már eddig is sok szakértő a 21. század anyagának tekintette, de most egy új, lehetséges felhasználási területet fedeztek fel.

A szeptember 5–6-i konferencián többek között a Kaliforniai Egyetem berkeley-i intézménye, az Oxfordi Egyetem, az Edinburgh-i Egyetem, az ETH Zürich, a Berni Egyetem, a Torontói Egyetem, a Bristoli Egyetem és a Cornell Egyetem világhírű matematikus, fizikus, kémikus, mérnök, geológus és pszichológus professzorai tartanak előadást – közölte a BME.

A részvétel ingyenes, de a szervezők előzetes regisztrációra kérik az érdeklődőket.