Szeptember végén új szintre emelkedett az orosz–ukrán háború, amikor kiderült: szivárogni kezdett az Északi Áramlat gázvezeték, amelyen a legtöbb földgáz érkezett Európába. Noha a vezetékek addigra a szankciók miatt beállt fagyos viszony és az állítólagos karbantartások miatt alig működtek, a sérülés így is óriási diplomáciai botrányhoz és sárdobáláshoz vezetett. A Világgazdaság hetedik legolvasottabb külföldi vonatkozású cikke volt az idén az esetről készült első hivatalos jelentésről szóló cikkünk, amelyből kiderült: robbanás idézte elő a szivárgást. 

top12
Fotó: AFP

A hírre természetesen mindenki a másikat kezdte okolni, Európa és az Egyesült Államok az oroszokat, az oroszok pedig Amerikát és Nagy-Britanniát.

 Közben pedig a lengyelek is rátettek egy lapáttal, amikor a volt külügyminiszter, Radek Sikorski egyenesen Washingtonnak köszönte meg a merényletet. 

Azóta sem derült ki, hogy ki állhat a támadás mögött, amelyről annyit sikerült megállapítani, hogy nem baleset, hanem szándékos szabotázs volt. A vizsgálatokat tovább folytatják a svéd hatóságok. 

A VG.hu 12 legolvasottabb külföldi cikke: 

1. 

2. 

3. 

4. 

5. 

6. 

7. Az év 12 top híre: máig nem tudni, ki robbantotta fel az Északi Áramlatot 

8. Az év 12 top híre: a Pfizer és az AstraZeneca is sáros lett  

9. Az év 12 top híre: már a háború előtt is óriási volt az oroszok vesztesége  

10. Az év 12 top híre: az invázió második napján még küszöbön állt a világháború  

11. Az év 12 top híre: sörhullák Münchenben
12. Az év 12 top híre: Ursula von der Leyen és a sötét Pfizer-ügy